Csillagok, csillagok

2023.07.13. 06:55

Felült a kupola a tatai csillagda tetejére - megvan, mikorra készül el az épület +fotók

Nincs sok hátra az új épület átadásáig. Nemrégiben újra helyére került a kupola, a csillagda burkolása, az épületgépészeti munkák után pedig már az épület külső csinosítása következik.

Kemma.hu

Több mint fél éves várakozás után március végén újra elindult a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum felújítása. Nagy Sándor a csillagvizsgáló vezetője a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az új kivitelező már elkészítette a naptávcső pillérét és a kupola betonkoszorúját.

Utóbbinak hála végre vissza kerülhetett a kupola az épület tetejére. Illetve már elkészült a lépcsőfeljáró és kupolatér, valamint a bejárati ferde tető. Most a burkolás, az épületgépészeti munkák zajlanak, illetve az épület külső csinosítása.

– A tatai csillagda munkálatai 2021 őszén kezdődtek meg pályázati támogatásból. A tervek szerint már tavaly el kellett volna készülnie a felújításnak, azonban ezt az akkori kivitelező nem tudta teljesíteni. Új közbeszerzési eljárást kellett kiírni ezért állt a beruházás – magyarázta a csillagász, aki elárulta, hogy az új tervek szerint őszre elkészülhet az új Csillagda.

– A tatai Csillagda idén ötven éves, így nagy öröm, hogy a születésnapot ősszel, már az új épületben ünnepelhetjük meg – vélekedett a Csillagda vezetője. Hozzátette: a zárva tartás ideje alatt a Pötörke-malomban tartunk előadásokat, távcsöves bemutatókat pedig a Pötörke-malom melletti tóparton. Ott fogják megrendezni augusztus 3-13 között Egy Hét a Csillagok Alatt tatai programjait. Agostyánban pedig meteormegfigyelést tartanak majd.

Michl József, Tata polgármestere a város közösségi oldalán számolt be arról, hogy hol tart a csillagvizsgáló felújítása.

– Egy nagyon nagy fejlesztés történik Tatán az ég kémleléséhez egy gyönyörűséges új csillagdája lesz a városunknak. A TIT közössége, csoportja egy határon átnyúló pályázattal és hazai forrásból egy gyönyörű felújítást, bővítést talált ki a Posztoczky csillagdának, ahol külön elhelyezésre kerül Posztoczky Károlynak a hagyatéka egy nagyon szép, állandó kiállítással, óriási kincseket kapott a családtól a közösség. Visszakerült már a kupola is a helyére, vagyis az ég kémlelésére szolgáló legnagyobb távcsőnek is megvan a helye. Fent a teraszon nagyon sok csillagvizsgáló, nagyon sok csillagász, érdeklődő kémlelheti majd az eget – mondta a polgármester.

Mint arról korábban beszámoltunk, már nincs sok hátra az új épület átadásáig, ugyanis a tetőszigeteléssel is elkészültek, a padlóburkolás, csempézés is az a végéhez közeledik, és a napfigyelő terasz építése is elkezdődött.

Öt évvel ezelőtt, amikor az önkormányzat eladta az ingatlant a csillagda üzemeltetőjének, akkor az volt a város kérése, hogy egy olyan projekt keretében újuljon meg ez a hely, ami méltó Tatához és a Posztoczky hagyatékhoz is.

– A város azt az összeget, amit kapott ezért az ingatlanért visszaforgatja és ebből a parkolót építjük itt meg, illetve vállaltuk a kerítésnek a kiigazítását, megjavítását. Ezzel lesz teljessé ez a projekt – tette hozzá a város vezetője, azt ajánlva mindenkinek, hogy már most vegye elő a könyveit, nézzen körül az interneten, hogy a csillagvizsgálóban majd élőben újra megtanulhassuk, hogy mi vesz minket körül.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában