2023.03.02. 06:55
Új séf érkezett a Platánba, és máris beleszeretett a helybe
Új séf érkezett a Platán Bisztróba, méghozzá a 2022-ben két Michelin-csillagot is Tatára hozó Pesti István hívására.
Az új, úgynevezett head séf az ország egyik legismertebb gourmet étterme, fővárosi Olimpia Vendéglő séfje volt, de a hely bezárása után megkereste Pesti István, aki az elmúlt években séfként olyan fine dining éttermet varázsolt a Platán Gourmet Étteremből, hogy az két Michelin-csillagot hozott a városba. Mogyorósi Donát, aki Futó Gergőt váltja a bisztró részen, most a dinigguide.hu-nak mesélt többek között a tatai terveiről.
Mint elárulta, a Pesti Istvánnak köszönhető átgondolt és bevált koncepciót nem szeretné megváltoztatni, de szabad kezet kapott mindenhez.
− Tíz év munkája és tapasztalata halmozódott fel bennem, amit szeretnék itt kamatoztatni úgy, hogy a meglévő rendszerrel hangolom össze a saját gondolataimat, bemutatva a stílusomat − fogalmazott a gasztrolapnak, hozzátéve, hogy a szezonalitás lehetőségeit szeretné minél hatékonyabban kihasználni, új élményeket adni a törzsvendégeknek, és hogy egy új fogás akkor fog az étlapra kerülni, ha már kiforrta magát.
Szóba került az is, hogy a bisztró és a fine dining stílus is közel áll hozzá, de előbbiben magabiztosabbnak érzi magát. Kitért rá, hogy mivel a la carte étteremről van szó, nagyobb adagokat adnak egy fine dining étteremhez képest. Kiemelte, hogy vidéken az ember sokkal közelebb van a beszállítókhoz, sok minden helyben van és nagyon jó minőségben.
Amikor Budapesten dolgoztam, ilyen minőségű árut csak külföldről tudtunk rendelni. Szeretek itt lenni. Ilyen összetartó és jó csapattal sem találkoztam még.
− tette hozzá.
Korábban Pesti István egyébként korábban úgy fogalmazott, hogy a 2022-ben első ízben kiadott vidéki Michelin-kalauz (amibe mind a gourmet étterme, mind a bisztró része bekerült a Platánnak, csakúgy, mint az esztergomi 42Restaurant&Bar, ami egy Michelin-csillagot is bezsebelt) megnyitja a kapukat vidékre a vendégek mellett a szakemberek előtt is, akik az inspiráció hatására várhatóan jobban mernek majd új éttermeket nyitni országszerte.
Mint arról már írtunk, a Michelin-csillagot az étterem és nem a séf kapja, illetve attól, hogy a séf távozik, nem veszik el egyből a Michelin-csillag. Ugyanakkor számon tartják azt is, hogy kinek a keze nyomán jutott el a csillagig az étterem, hiszen az ő munkája elengedhetetlen a sikerhez.