2022.01.28. 20:13
Kötelező lesz a hurka, kolbász, toros és a fogópálinka a szőlősi böllérversenyen
Hatodik alkalommal szervezik meg Vértesszőlősön a böllérversenyt. Nagy Csabát, polgármestert faggattuk az eseményről.
Forrás: Nagy Csaba/ Facebook
A vértesszőlősi sportcsarnok mellett felállított rendezvénysátor böllérversenyre várja a gasztronómiai programok kedvelőit. Nagy Csabát, polgármester mesélt a programkínálatról.
– Mire számíthatnak az érkezők?
– Január utolsó szombatján szervezzük meg a Vértesszőlősi Disznólkodást és böllérversenyt. Reggel 6-kor kezdődik a program és 17 óráig várjuk a látogatókat tájjellegű ételekkel, forralt borral és teával. Válogathatnak a kézműves termékek között, gyermek melegedő, játszóház és hagyományőrző műsorok szórakoztatják a nagyérdeműt. A gasztronómiai program célja a vidéki értékek, a falusi szokások és hagyományok bemutatása, a vidám vásári forgatagok kultúrájának újjáélesztése.
– Hány csapatra számítanak?
– Tíz vehet részt a programon, várhatóan határainkon túlról is érkeznek nevezők. A versenyhez szükséges sertéseket biztosítjuk. A csapatoknak kötelezően készíteniük kell egy tájjellegű – disznóvágáshoz kapcsolódó – ételt, hurkát, toros káposztát, kolbászt, torost (sült húst) és fel kell kínálniuk fogópálinkát.
– Milyen díjakat osztanak majd ki?
– Az lesz Vértesszőlős Böllére, aki szakszerű szúrás, perzselés és bontás után ügyel a húsok formázására. Ahol jó a csapatmunka és hangulat, szép a környezet. A zsűri a hagyományos elkészítés mellett a precíz munkát is pontokkal jutalmazza. Az érkezők kóstolójegy ellenében ízlelhetik meg az étkeket, vásárolhatnak forralt bort, teát.