2021.07.23. 07:00
A vanília az idei slágerfagylalt, de akár 400 forint is lehet egy gombóc
Akár négyszáz forintot is elkérhetnek a fagyiárusok egy gombóc édességért megyénkben. Ha valaki cukormenteset szeretne venni, vagy laktózérzékenyeknek ajánlott édességért áll sorba még többet kell fizetnie, holott az idei trendek szerint éppen ezek tégelyei ürülnek ki leghamarabb.
Ma már egyre több helyen figyelnek a minőségre, gyümölcsvelőből készítik például a mangó fagyit
Forrás: 24 Óra
Fotó: Vasadi Zoltán
Szűkebb hazánkban nem kell annyira mélyen a zsebbe nyúlni mint Révfülöpön, ahol 900 forintot is elkérnek a fagylaltért, de itthon is elkérik az édesség árát. Egyre népszerűbbek azok a fagyizók, ahol súlyra adják a hűsítő finomságot, ráadásként színes cukorkák is szórhatóak az édességre. Szintén gyakran látogatottak azok a helyek, ahol egy gombóc a „normális” adagnak számító 5–10 dekagramm többszörösét éri. Körképünkből kiderül, mindez mit sem változtat a fagyikedvelők alapszabályán: a minőségi édességért nagyobb összeget is kiadnak. Csak ugye a minőség mindenkinek mást jelent.
– Ahány ember annyi szokás. Bár a fagylalt ennél azért kicsit összetettebb – nyilatkozta Sztaracsek Ádám, akinek Arany Mangó fagylaltja érdemelte ki az idén a Régió Kiváló Fagylaltja díjat. A komáromi cukrász szerint lehet porból készíteni az édességet, de tovább is fejlesztheti magát az ember és használhat aromát, pasztát vagy koncentrátumot. Sőt – hangzik a folytatás –, akár dolgozhat az illető gyümölccsel is és kínálhat minőségi készítményeket.
– Vegyük például az epret, nem mindegy hogy 50 százalékban gyümölccsel dolgozunk, vagy éppen vízhez teszünk cukrot és aromát. A végeredmény ugyanaz, csak az egyikben értékes tápanyag szerepel – sorolta Ádám, aki az évek során felhalmozott vásárlói tapasztalatokat is megosztotta.
– Vannak a hagyományos ízeket kedvelők, de nevezhetjük őket a bejáratott utak szerelmeseinek is. Ők évek óta ugyanazt a fajtát keresik. És vannak azok, akik kimondottan az újdonságért jönnek – sorolta a cukrász, aki szerint érdekes tendencia figyelhető meg az idén, miként fogalmaz, kezdenek letisztulni az igények. Példával is előrukkolt: előbb fogy el egy feketeribizli szorbet, mint egy fantázianevet viselő fagylalt.
– Az idén már húzóerőnek számítanak a mentes fagylaltok, a cukor-, a glutén- és a tejmentesek, ezek szinte mindegy milyen ízűek – mondta az idei trendekről Sztaracsek Ádám.
Megkérdeztük
Rumansky Tibor: – A vanília az örök sláger. Néhány évvel ezelőtt még télen-nyáron vettem és ettem. Ha hideg volt, és nem lehetett fagyit kapni, akkor jégkrémet, ha jött a nyár, akkor a csavarosat. Az volt a kedvencem. A cukorbetegségem miatt már meg kell válogatnom mit ehetek és hány alkalommal. Szerencsére ma már nagy a választék a mentesek között is.
Estók Ildikó: – Nyáron megengedem magamnak azt a luxust, hogy fagyit egyek. Nagy kedvenceim a gyümölcsös ízek, de az édeset is nagyon szeretem, közülük is kiemelkedik a csokoládé. De a nassolásnak nagy „ára” van, ezért mindig figyelek a kalóriabevitelemre. Minél több fagyit eszem, értelemszerűen annyival többet kell edzenem, hogy ne látszódjon.
Szigeti Melinda: – Nálam nyerő a fehércsoki és a vanília. Bevallom őszintén, a gombócos fagylaltnál jobban kedvelem a jégkrémeket. Egy-egy tégelyt megveszek, ami jó sokáig kitart és így minden nap eszem egy kicsit munka után. Jól esik, mert hűsít és szomjoltó is egyben. A fiamnak rendszerint a közeli fagyizóban vásárolok. Ő szinte minden fajtát szeret.