eggyel többen

2019.10.26. 15:30

Új környezetben, két új alpolgármesterrel alakult meg az új tatai testület

Nemcsak a képviselő-testület újult meg Tatán, hanem a városháza nagytermét is „felfrissítették” az első hivatalos tanácskozásra. A polgármesteri pulpitus mögötti falat már Schmidt Róbert fafaragó alkotása díszítette. A fa domborműről hazánk nagyjai, a város híres szülöttei néztek le a létszámában megnövekedett grémiumra.

Petrik József

Nemcsak a képviselő-testület újult meg Tatán, hanem a városháza nagytermét is „felfrissítették” az első hivatalos tanácskozásra.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az alakuló ülés elején Markos Anikó, a választási bizottság elnöke ismertette az önkormányzati voksolás végeredményét. Nyolc képviselő egyéni választókerületből került a testületbe. Ebből heten a Fidesz–­KDNP színeiben, míg egy, dr. Popovics Judit az ellenzéki oldalról. Igaz, ő éppen az újonnan megválasztott polgármestert, Michl Józsefet győzte le nyolc szavazattal.

A döntéshozók száma is eggyel – 11-ről 12-re – nőtt. A képviselői névsor így a következő: Michl József, Purgel Zoltán, Boglári Zoltán, Viczenáné Czégény Ágnes, dr. Varga András, Robozné Schönfeld Zsuzsanna, Horváthy Lóránt, Kovács Attila, Horváth László, Gyűrüs Károly, Gerébi Ákos és dr. Popovics Judit. A lengyel és a német nemzetiségi önkormányzat egyaránt három-három tagú lett.

A tájékoztatót követően dr. Kancz Csaba kormánymegbízott gratulált minden képviselőnek, kiemelve, hogy a tatai önkormányzat és a megyei kormányhivatal közötti együttműködés harmonikus, a magas színvonalú szakmai munkának is köszönhető. A képviselők eskütétele után a megbízólevelek átadásával folytatódott az ülés, majd a polgármesteri eskü következett.

Aztán az újjáalakult grémium első napirendként a szervezeti-működési szabályzatot fogadta el, majd a jogszabályi előírásoknak megfelelően döntöttek Michl József illetményéről és költségtérítéséről. A városatyák titkos szavazással és minősített többséggel határoztak a társadalmi alpolgármester Purger Zoltán, valamint a „főállású” alpolgármester személyéről, aki Rigó Balázs lett. A két „helyettes” javadalmazásának meghatározása után eljött a bizottsági elnökök megválasztásának ideje.

A pénzügyi és városfejlesztési élére Boglári Zoltán került, míg a humán és ügyrendi bizottságot ebben a ciklusban dr. Varga András vezeti. Új funkcióként a társadalmi és esélyegyenlőségi tanácsnoki posztot Kovács Attila kapta. Az alakuló ülés zárásaként Michl József röviden ismertette a Magyary-terv mentén megvalósítandó programját.

Ahogy a tata.hu írja, Purgel Zoltán az elmúlt esztendőkben önkormányzati képviselőként és a TAC elnökségi tagjaként végzett munkája, valamint aktív sportolói pályafutása során komoly tapasztalatot szerzett mind a városüzemeltetés, mind pedig a helyi sportélet terén, így feladatait elsősorban ezen a két fő területen végzi majd. Mellette Rigó Balázs történész, az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskolájának hallgatója tette le alpolgármesteri esküjét.

Rigó Balázs a városban született és korábban számos rendezvény részese volt zenei és prózai produkciókkal egyaránt. Történész és történelem illetve magyar nyelv és irodalomtanári diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte meg, ahol a Történeti Intézet Történelem Segédtudományai Tanszékén oktat. Diplomamunkáját a tatai helytörténeti oktatásról írta.

– A törvény lehetőséget ad arra, hogy ne csupán a képviselő-testület tagjai közül válasszunk alpolgármestert. Ebben az esetben a külsős alpolgármester szerepe csupán annyiban különbözik a képviselői mandátummal is rendelkező alpolgármesterétől, hogy a testület ülésein tanácskozási joggal vesz részt, és nem szavazhat az egyes napirendi pontokban – mondta Michl József a döntés kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában