érdem

2019.04.13. 20:00

Egy élet munkája miniszteri kitüntetést ért, most hajót „épít” az oroszlányi volt vezérigazgató

Kontschán Flórián Jenő, az NKM Oroszlányi Szolgáltató Zrt. nyugalmazott vezérigazgatójával egy csésze kávé mellett beszélgettünk, aminek apropót a közelmúltban átvett Prometheus-díj adott.

Wágner Zsanett

Kontschán Flórián Jenő (balra) átvette a Prometheus-díjat Palkovics László minisztertől

Fotó: beküldött

A hőközpontok szétválasztása, a folyamatos vezeték-korszerűsítés és az oroszlányi óváros távhőjének megoldása – nevezi meg Kontschán Flórián Jenő, az NKM Oroszlányi Szolgáltató Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója munkája három főbb érdemi részét. Egy csésze kávé mellett beszélgettünk, aminek apropót a közelmúltban átvett Prometheus-díj adott.

Barátként üdvözölték a bejáratnál, csak nem köze van a majki vendéglő fűtési rendszeréhez?

Volt néhány vargabetű az életemben, ez is egy ilyen. Részben tulajdonos voltam, több mint egy évtizedig...

Még mielőtt az Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-hez került volna?

Nem, de több lábon álltam. Voltam építőipari vállalkozó, építési műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető. Három végzettségem van. Először kijártam a gépipari technikumot, majd gépészkarbantartó üzemmérnökként végeztem, aztán mérnök-üzemgazdász végzettséget is szereztem.

Névjegy

Született: 1953., Oroszlány

Iskolák:

- Ságvári Endre Gépipari Technikum, Székesfehérvár

- Műszaki Főiskola – gépészkarbantartó üzemmérnök, Dunaújváros

- Pénzügyi és Számviteli Főiskola – mérnök-üzemgazdász, Budapest

Munkahelyek:

- Komtávhő, Oroszlányi Távhő Kft, OSZ Zrt.

- Oroszlányi Ingatlan Kezelő és Hasznosító Zrt.

Érdemek:

-2003: Ipari Környezetért Alapítvány, Aranyérem

-2007: „Oroszlányért” kitüntető díszoklevél

-2010: A Magyar Távhőszolgáltatásért , Szakmai Díj

-2018 – „Oroszlányért” vésett aranygyűrű, Genius Loci díj

-2019 – Prometheus díj

...és akkor jött a távhő?

Az oroszlányi egységnél kezdtem, beosztott mérnökként, a karbantartási részlegnél. Végigjártam azt a bizonyos ranglétrát és üzemvezető, később üzemigazgató lettem. Körülbelül 1992-ben alakult meg az önálló oroszlányi távhőszolgáltatás, ennek kilenc évig voltam az ügyvezetője. Ezután a város jelenleg regnáló polgármestere, Lazók Zoltán nyerte a vezérigazgatói posztra kiírt pályázatot, őt Lázár Mózes követte, az utolsó két és fél évben pedig újra engem választottak első számú vezetőnek.

Pályázott?

Megkerestek az önkormányzattól, és felkértek a posztra. A személyi választásom egyértelműen racionális döntés volt. Komoly cégismerettel rendelkező vezető kellett az utolsó időszakra...

Kifejtené?

A város tavaly eladta a távhőszolgáltató részvénytársaságot, amit megvett a Nemzeti Közművek, így Nemzeti Közművek Oroszlányi Szolgáltató Zrt. néven fut tovább a mai napig. Az átállás miatt kellett a szakértelem. Ezzel párhuzamosan az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója is voltam, egyszerre két céget vezettem.

Jól tudom, hogy első munkahelye volt a Komtávhő és a jogutód Oroszlányi Szolgáltató Zrt.? Ezek szerint negyvennégy dolgos év van a háta mögött. Hogy viseli?

Az utolsó két év nagyon nehéz volt, megmondom őszintén, elfáradtam. Ugyan tavaly szeptember 30-tól vagyok ténylegesen nyugdíjas, változatlanul örülök a volt kollégáim időnkénti szakmai hívásának, tanácsadás miatt. Megígértem, segítek, amíg tudok. Szívesen horgászom, szeretek olvasni és filmet nézni, a drámától a sci-fiig. A feleségemmel komolyzenei koncertekre járunk és színházba, jókat kirándulunk és utazunk. Új hobbim a hajómodellezés. A Santa Maria-t próbálom „felépíteni”. Ezenkívül szeretek kertészkedni, leginkább a gyümölcsfáimat ápolom. Nemrég ültettünk szőlőt, talán négy év múlva termés is lesz.

Elégedetten dőlhet most hátra?

Büszke vagyok arra, amit ma az oroszlányi távhőszolgáltatás jelent. Itt, Oroszlányban az ország egyik legkorszerűbb és a legjobban működő távhőrendszere épült. Sok munka volt ebben: a 2015-ben átadott egymilliárdos beruházás, vagyis az erőművet és a várost összekötő, jó műszaki színvonalú és kicsi hőveszteségű, föld alá süllyesztett, 5 kilométeres tranzitvezeték.

A városban az elmúlt években több lépcsőben minden tömbházhoz saját, ön­állóan szabályozható hőközpontot építettek ki, mintegy 750 millió forintos ráfordítással. Elkötelezett híve vagyok az egyedi elszámolásnak, az egyedi hőmennyiségmérővel ellátott lakásokban élők a környezettudatosság mellett komoly megtakarítást is el tudnak érni. Mindenképp eredményesnek tartom, hogy a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően nincs 12 évesnél korosabb hőközpontja az Oroszlányi Szolgáltató Zrt.-nek. A társaság ma Oroszlányban és Bokodon összesen 5170 háztartást és megközelítőleg 145 egyéb intézményt lát el távhő és használati meleg víz szolgáltatással.

Hozott olyan döntést, amit utólag felülbírálna?

Semmit sem tennék másként, azon a területen, amit ma távhőszolgáltatásnak hívnak. A számlatartozások csökkentéséhez szükséges önkormányzati rendelet változtatását éveken keresztül nem tudtam keresztülvinni. Ez egy szakmailag helyes, jogos intézkedés lett volna. Továbbá nagy eredménynek tartom, az óvárosi rész távfűtéssel való ellátását. Például, a fővárosban jelenleg futó projekt a belváros távhőellátása: a szakemberek helyszíni terepszemlét is tartottak nálunk a működéssel és a bővítéssel kapcsolatban. Az intézkedésnek köszönhetően a lakossági ügyfeleink köre bővült, mintegy 20 százalékkal. Szintén nagy dolog, az ipari park ellátása. Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs az országban másik ipari park, ahol ekkora arányú lenne a távhőellátottság. Azt hiszem, előrelátó ipari parki koncepciónknak köszönhető ipari fogyasztóink elégedettsége.

Mennyire biztos az oroszlányi távhő jövője, Márkushegy bezárása és a Vértesi Erőmű leállása után?

A válasz egyszerű, mégis nehéz nyilatkozni. Évekkel korábbról kell indítanunk. Meglátásom szerint, amikor megszűnt a bányászat és eldőlt a Vértesi Erőmű bezárása, két alternatíva volt: biomassza tüzelésű, vagyis megújuló energiák használatát jelentő fűtőmű építése, vagy gázkazános. A favorizált biomassza tüzelés tervei elkészültek, az erőmű saját telephelyén biztosította volna a helyszínt, de gazdasági szempontok miatt a másik döntés mellett szólt több érv. Mintegy 4-5 milliárd forintnyi. Ráadásul, akkor még élt egy jövőkép, ami az erőmű újraindulásáról szólt. Most már szó sincs erről. Válaszolva a kérdésre, a gázüzemű fűtőmű élettartamáig, akár 20-25 évig biztosított az oroszlányi távhő kérdése, aminek gazdaságos mivoltát a gáz világpiaci ára dönti majd el.

Váratlanul érte a miniszteri elismerés?

Hallottam hírét a felterjesztésemnek, de elhinni csak az értesítést követően tudtam. Nagyon örültem neki, bár valamit fontos megjegyeznem ezzel kapcsolatban: annak ellenére, hogy Kontschán Flórián Jenő neve szerepel a kitüntetésen, az elismerés mögött a jó kollégák és a vezetőtársak munkája is áll.

Kontschán Flórián Jenő (balra) átvette a Prometheus-díjat Palkovics László minisztertől (Fotó: beküldött)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában