2019.01.28. 19:48
Így zajlott a láthatatlan ebéd, amely a vakokra és gyengénlátókra irányította a figyelmet
Illatok, színek, tálalás. Általában a látvány alapján döntünk, ha választanunk kell különféle fogások között.
Forrás: 24 Óra
A Komárom-Esztergom Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) éppen ezen érzékszerv kiiktatásával szervezett „láthatatlan ebédet” a Tatabányai Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskolája és Szakiskolájában.
Előzetes regisztrációhoz kötötték a szervezők a részvételt. Nagy volt az érdeklődés, végül harmincan vehettek részt a programban: pedagógusok, szülők, gyerekek, érdeklődők.
A terített asztalok körül az iskola szakács- és felszolgáló szakos tanulói várták, hogy tálalhassanak. Kellemes illatok mellett, a menü egyelőre ismeretlen volt. Rövid felvezető után előkerültek a szembekötők.
Előzetesen erről tájékoztatták a jelentkezőket, hiszen nem mindenki bír ki hosszú perceket „bezárva”, megfosztva az őt körülvevő látványtól. A láthatatlan ebéd elnevezésű érzékenyítő program lényege, hogy közelebb hozza a többségi társadalom tagjait a látássérültek, vagy vakok mindennapjaihoz. S rajtuk keresztül próbálják megérteni a fogyatékossággal élőket.
A bekötött szemű jelentkezőket az asztalokhoz kísérték. Innentől kezdve már csak a szaglásukra, a hallásukra támaszkodhattak, amikor matatva keresték az evőeszközöket, s próbálták a kanalat, villát a szájukhoz emelni.
Milyen az étel? Forró? Színes? Mi van benne? Késhasználat? A grízgaluskaleves, petrezselymes krumpli, hús, sajt, piskótatekercs elfogyasztása komoly kihívást jelentett, miközben rengeteg dologra kellett „figyelni”: poharat, sót, szalvétát keresni.
Az ételek különleges illata járta át az ebédlőt, miközben a láthatatlan ebédre hívott vendégek találgatták, mi lehet a tányérokban.
További részletek a 24 Óra január 29-i számában.