2024.07.05. 15:30
Helyszíni fotón a bábolnai konyhatűz: így előzhetjük meg a bajt
Tűz ütött ki egy bábolnai konyhában csütörtök délután. Kis odafigyeléssel azonban megelőzhetőek az ilyen esetek.
Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, meggyulladt az olaj egy bábolnai ház konyhájában, a Zrínyi Miklós utcában csütörtökön, dél magasságában. A tűz átterjedt a páraelszívó berendezésre is.
![konyhatűz, tűz, konyha, tűzeset, Bábolnai konyhatűz](https://cdn.kemma.hu/2024/07/ji6R2W_ENvKbH7oWhSbqi4pJp-Vcjj_fhM1veh2hXPg/fit/1024/768/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzcwNDlhZjE3MWMwYzQyMzZiZmEyMDRmMWVlNTc3MTll.jpg)
Fotó: Ács ÖTP / Forrás: Ács ÖTP
Az ácsi önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. Az épület füsttel telítődött, amit a rajok az utómunkálatok során kiszellőztettek.
A tűzhelyen felejtett étel, olaj gyorsan tüzet okozhat, a konyharuhán, műanyag eszközökön, vagy a konyhabútoron gyorsan továbbterjedhetnek a lángok. A katasztrófavédelem szerint ilyenkor fontos, hogy se főzés, se pedig melegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyen készülő ételt.
Ha mégis bekövetkezik a baj és meggyulladt az étel, a zsiradék, vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk vízzel eloltani. A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj szinte kirobban az edényből, lángba borítva környezetét. A lángoló olajra helyezzünk fedőt, a tűzhelyet kapcsoljuk le.