Rács mögött

2024.06.28. 10:26

Milliókkal vert át időseket az unokázós csaló, társa is volt a gonoszságban

A férfi letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság legutóbb július 13-ig hosszabbította meg. A Komáromi Járási Ügyészség ,most újabb indítványt tett a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbításra, szerintük továbbra is fennáll a szökés és a bűnismétlés veszélye. A bíróság ülést tart, azon az elkövetőt meghallgatja, azt követően hozza meg végzését.

Kemma.hu

A megalapozott gyanú szerint, mint azt dr. Horváth Sándortól, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk, a letartóztatásban lévő gyanúsított 2023. július 11. előtt egy internetes közösségi portálon keresztül megismerkedett egy férfival, aki elmondta neki, hogy internetes telefonkönyvben jellemzően idős embereket választ ki, akikkel telefon keresztül veszi fel a kapcsolatot. Azt is elárulta, hogy ilyenkor magát ügyvédnek adja ki, és valótlanul azt állítja, hogy a sértettek hozzátartozóját letartóztatták, azonban ő készpénz ellenében ügyészségi kapcsolatait kihasználva elintézi szabadlábra helyezésüket.

A most már letartóztatásban lévő férfi mindezekről tudva vállalta, hogy a megtévesztett sértettekhez elutaznak, és átveszik a sértettektől a hozzátartozójuk szabadlábra helyezése érdekében átadott készpénzt, valamint ékszereket, amely a nyomozás jelenleg rendelkezésre álló adatai szerint legalább négy esetben történt meg. Az elkövetők ezzel a módszerrel több millió forinttal károsítottak meg legalább négy idős, köztük egy komáromi sértettet.

Mint arról korábban beszámoltunk, az egyik esetben az egyik elkövető 2023. június 20-án azt hazudta a 77 éves komáromi sértettnek, hogy a sértett lányát letartóztatták, azonban a hívó fél ügyvédként, az ügyészi kapcsolatait kihasználva el tudja intézni, hogy a gyermekét készpénz ellenében szabadlábra helyezzék. A hívó utasításainak megfelelően az idős szülő magához vette az otthonában tartott 500 ezer forintját, továbbá 160 eurót, majd elment egy komáromi bankfiókba, ahol további 2 millió forintot vett magához.

Eközben a csaló férfi a bűntársa utasítása és az általa megadott cím alapján taxival a bank komáromi fiókjához hajtott és a sértettet az elkövető társai utasítása alapján a gépkocsiba felvette. Ezt követően a taxival a Komáromi Járásbíróságig közlekedtek, majd az épülettel szemben lévő Jókai ligetben az idős ember átadta a férfinak a pénzt a rajta lévő arany nyaklánccal együtt. A bűncselekmény elkövetésével okozott kár mintegy 3 millió forint, amely nem térült meg.

A férfi bűntársa 2023. június 28-án egy 81 éves tatai sértettet hívott fel, akivel azt közölte, hogy ügyvéd, és azt a valótlanságot állította, hogy a sértett gyermeke  a komáromi fogdán tartózkodik őrizetben, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt, de a hívó fél 2 millió forint ellenében eltudja intézni, hogy kiengedjék. Miközben a csaló férfi tartotta a kapcsolatot a sértettel, addig  bűntársa megadta a sértett lakcímét  a letartóztatott férfinak, aki a helyszínen várakozott a pénz átvétele érdekében. A sértett 2023. június 28-án Tatán átadott 2 millió forintot és körülbelül 500 ezer forintnak megfelelő aranyékszert az azóta letartóztatott férfinak.

Az ügyészség indítványa szerint a letartóztatott csaló esetében továbbra is fennáll a szökés és a bűnismétlés veszélye. A bíróság ülést tart, azon az elkövetőt meghallgatja, azt követően hozza meg végzését.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában