innováció

2020.04.30. 20:01

Átadták a dorogi 3D-s zebrát

Az ünnepélyes átadón egy humoros fotó is született, amelyet a legendás Beatles-fotó mintájára koreografáltak a rendőrök.

F. M.

Málnás Zsolt, Cserődi Péter főhadnagy, Deák Attila százados, Kovács István főtörzs zászlós

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Hivatalosan is átadták a forgalomnak az Iskola utcában. nemrég elkészült dorogi háromdimenziós zebrát. Az április 28-i ünnepélyes eseményen jelen volt többek között Farkas Gábor rendőr dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság főkapitánya, Krasula János dorogi rendőrkapitány, Málnás Zsolt alezredes, a dorogi rendőrség Rendészeti Osztályának vezetője, valamint a kivitelező Varga&Varga Forgalomtechnika képviselői, Varga Tibor és Varga Mikolai Zsuzsanna.

Rajtuk kívül a dorogi önkormányzat részéről Jászberényi Károly és Dankó Kristóf alpolgármesterek, Szenczi Gyula és Szenczi Gyula műszaki osztályvezető, illetve a dorogi kapitányság rendőrei.

Az ország első 3D-s zebrája Dorogon valósult meg (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Málnás Zsolt alezredes az átadón kiemelte, hogy Európa más országaiban már sok helyen megvalósult háromdimenziós zebra, hazánkban azonban hivatalosan a dorogi az első. Az alezredes hozzátette, hogy a különleges útburkolati jel nemcsak ezért egyedi, hanem a színes megvalósítás miatt is. A színes küllem egyrészt feltűnőbb a szürke aszfalton, másrészt vidám színeivel jól harmonizál például a sportcsarnok küllemével is.

Málnás Zsolt megköszönte Farkas Gábor megyei rendőrfőkapitánynak és a megyei balesetvédelmi bizottság szakmai és anyagi támogatását is.

– Nem titkolt szándékunk, hogy egyfajta úttörő szerepet vállalunk ebben a kérdésben. Ezen túl szeretnénk, ha ezen felbuzdulva a város vagy a megye más helyszínén is megvalósulhatna hasonló típusú gyalogos átkelőhely. – emelte ki beszédében.

Felidézte a bizottság közel két éves balesetmegelőzési célú tevékenységét, így a motorosokkal közösen kihelyezett táblákat az 1119-es úton. Hozzátette: ezúttal a gyalogosok vannak a balesetmegelőzés fókuszában.

A megvalósítás folyamatát megköszönte a kivitelező cégnek, amely a tervezéstől segítette a projekt sikeres megvalósulását. Málnás Zsolt kiemelte: nem volt egyszerű dolga a kivitelező Varga-házaspárnak, mivel ennek az egyedi útburkolati jelének nincs kialakult szabályrendszere Magyarországon, csak külföldi elképzelésekből meríthettek.

Málnás Zsolt a Kemma.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy az Iskola utcai zebrát a dorogi balesetmegelőzési bizottság saját költségvetéséből finanszírozta. Az előjelző táblákat a kivitelező ajándékozta a városnak. Bár az új zebra hatásfoka egyelőre a járvány miatti kis forgalom okán nem mérhető, de a kijárási korlátozás után megtelik élettel az utca, ekkor lesz igazán fontos a zebra szerepe a nagyobb gyalogosforgalom tekintetében. Mint elmondta, más városból, így Tatáról már megkeresték a dorogi rendőrséget és érdeklődtek a zebra kialakítása után.

Farkas Gábor főkapitány kiemelte, hogy a dorogi rendőrkapitányság az elmúlt időszakban több balesetmegelőzési projekt kezdeményezője volt. Reméli, hogy az elkövetkező időszakban az autósok is megfelelően reagálnak a háromdimenziós zebrára, és betartják a szabályokat az átkelőnél és az útszakaszon.

A Dorogi Rendőrkapitányság állományának munkatársai az átadó végén a legendás Beatles lemezén levő fotó, az Abbey Road mintájára álltak fel és avatták fel a különleges zebrát.

Málnás Zsolt, Cserődi Péter főhadnagy, Deák Attila százados, Kovács István főtörzs zászlós (Fotó: F.M./Kemma.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában