közlekedésbiztonság

2019.12.14. 17:53

Teszt: ilyen lesz a dorogi 3D-s zebra autós szemmel

A volán mögül próbáltuk ki, mit lát majd az autós a leendő dorogi háromdimenziós zebra megközelítésekor.

F. M.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Mint arról korábban beszámoltunk, Dorogon háromdimenziós zebrát tervez kialakítani a városi balesetmegelőzési bizottság. A hagyományostól eltérő útburkolati jelet a város egyik legnagyobb gyalogosforgalmú útkereszteződésében festenék fel.

A 3D-s zebra első tervei már elkészültek, és egy használaton kívüli iparterületen fel is festette a monokróm mintát a kivitelező cég, a Varga és Varga Forgalomtechnika.

Autóval mi is teszteltük a zebrát. Ötven méteres távolságból indulva közelítettük meg az átkelőt. Azért ekkora távolságról, mert a tetvek szerint „élesben” isekkora távolságra helyeznek majd ki egy táblát az átkelő előtt, ami a különleges útburkolati jelre figyelmezteti az autósokat. Tapasztalatunk szerint a 3D-hatás fokozatosan tűnik elő. A tábla és a zebra közti út felénél kezd „kiemelkedni” az út síkjából, és a zebra előtt nagyjából 3 méterre érzékelhető teljes valójában.

Varga Tibor ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a következő hetekben színesben is megvalósítják a tervet. Elmondása szerint ugyanis a fekete-fehér festék hamar koszolódik és így kevésbé biztonságos. A színes festék szintén tartós anyagból készülne.

Az új típusú zebrától természetesen nagyobb közlekedésbiztonságot várnak a dorogi rendőrök. Komárom-Esztergom megyében a statisztikai adatok szerint nem egészen egy év alatt 26 százalékkal nőtt a zebrán történt gyalogosgázolások száma. Buóczné Miklán Erzsébettől, a megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivőjétől megtudtuk, hogy míg tavaly 23 gyalogosgázolás történt zebráinkon, addig idén, a december 12-i adatok szerint már 29 ilyen baleset történt megyénkben.

A 2019-es esetekből ráadásul kettő halálos kimenetelű volt. A legutóbbi tragédia a közelmúltban történt Vértesszőlősön, ahol egy 82 éves asszonyt ütött el egy autós a zebrán. Dorogon tavaly történt egy súlyos baleset, ahol egy audis nem várta meg, míg a gyalogos átér a zebrán, és elsodorta őt a Köztársaság úton.

A háromdimenziós zebra ötlete nem új keletű. Kínában, Indiában, Oroszországban, Izlandon és Kanadában már régóta használják a gyalogosok által is megközelíthető kereszteződésekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában