Jelentés

2024.07.14. 06:30

Kiadták a riasztást: teljesen megbolondul vasárnap az időjárás

Pokoli hőség, de közben veszélyes zivatarok, felhőszakadások is lehetnek ma.

Kemma.hu

A HungaroMet vasárnap reggel kiadta az elsőfokú, sárga riasztást egész Komárom-Esztergomra a heves zivatarok lehetséges előfordulása miatt. Emellett az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés is érvényben van a vármegyére a zivatarok, illetve felhőszakadások lehetséges kialakulása okán. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat ilyenkor. Felhőszakadás is lehet, ilyenkor intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Forrás: met.hu

Mint írják, délelőtt a középső országrészben és északkeleten, valamint a déli határ közelében, majd napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki. Késő délutántól az Alföldön akár heves zivatarok kialakulására is van esély. Estefelé a nyugati, északnyugati határ közelében is megjelenhetnek zivatarcellák. A felhőszakadás (30-40 milliméternyi, egy adott pontban az egymást követő zivatarcellákból akár 50 milliméternyi is) mellett viharos széllökések (60-90 kilométer/órás, légzuhatag és heves zivatarok esetén 90-100 kilométer/órás is), illetve jégeső (1-2 centiméter) kísérheti a zivatarokat. 

Teljes lecsengés az esti, késő esti órákban sem valószínű. Megjegyzés: a szokásosnál magasabb a bizonytalanság a jelenlegi helyzetet illetően.

A Köpönyeg.hu prognózisa szerint vasárnap a sok napsütés mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zivatar, zápor inkább csak estefelé az északi, és keleti tájakon fordulhat elő. Élénk, zivatarok környezetében viharos lesz az ÉNy-i szél. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!