2019.05.28. 06:50
Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha epret ennénk
Bár kifejezetten jól indult április közepén a fogyasztók által eperként vagy földieperként ismert szamóca szezonja, a hűvös, csapadékos időjárásban lelassult a gyümölcs érése, és az árak is magasabbak az ilyenkor szokásosnál.
Forrás: Pixabay
Mint Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak elmondta,
a szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni,
márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő. Ez vontatottá tette az érést,
a nedves környezetben gombás betegségek is megtámadták a növényt, ami jelentős terméskiesést okozott.
A szűkebb kínálat miatt pedig az árak nem tudnak esni.
Az időjárás ráadásul a gyümölcs zamatára is hat: a jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.