nyugodtan ehetjük

2018.11.16. 13:45

Horgászszövetség: kiváló a magyar hal minősége

A sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően a halhús nem tartalmaz egészségre káros vegyszereket.

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke, fideszes országgyűlési képviselő közleményében hangsúlyozta, hogy a sajtóban több cikk címe tévesen azt sugallta, hogy Magyarország természetes vizeinek minősége nem megfelelő, és az ott nevelt halak húsa növényvédő szereket és gyógyszermaradványokat tartalmaz.

Kiemelte, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) által megrendelt HappyFish projekt keretében végzett vizsgálatot a laboratorium.hu jelentette meg. A projekt célja a minőségi halhús kritériumainak leírása, a halhús minőségét befolyásoló anyagok meghatározása volt tótól az asztalig.

A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy szermaradvány a vizekben, a halak húsában csak elenyésző mennyiségben található, és bár nincs határérték meghatározva a halakra, a nem vízi állatoknál kimutatható szermaradványok egészségügyi határértékét nem éri el.

Szűcs Lajos szerint a SZIE a kutatással arra próbált rávilágítani, hogy előnyös lenne egy olyan határérték-táblázat elkészítése, amely alapján megállapítható lenne, hogy bizonyos mennyiségű szermaradvány a halakban tényleg ártalmas-e az egészségre.

Grafika: MTI

Megjegyezte, hogy más, nem vízi állatokban kimutatható szermaradványok nagysága akár tízszeres is lehet, és még az sincs egészségi határértéket elérő nagyságrendben.

Grafika: MTI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!