Bulvár-celeb

2 órája

Gondolta volna? Az egyik legegészségesebb zöldségünk veszélyes is lehet

Az legolcsóbb szuperételek egyike sokféleképpen elkészíthető, tele van vitaminnal, de néhányunk számára bajok forrása lehet.

MW

A bimbós kelt nem mindenki szereti, pedig nagyon egészséges

Forrás: Shutterstock

Bár tele van rostokkal, és igen magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, nem mindenki számára ajánlott  a kelbimbó, más néven bimbós kel fogyasztása. 

Persze vannak, akik eleve nem szeretik, főleg a gyerekek ódzkodnak tőle, pedig az egyik legegészségesebb zöldség.  

Érdemes többféle formában kipróbálni ezt a zöldséget, főve, sülve, krémlevesbe, baconnal és sok sajttal összesütve is remek étel készíthető belőle. Számos előnye van a fogyasztásának, de bizonyos betegséggel élők, illetve gyógyszert szedők jobb, ha vigyáznak vele.

Delicious,Roasted,Brussels,Sprouts,And,Bacon,In,Bowl,On,Table,
Baconnal sütve a kelbimbó igazi ínyencfalat
Fotó: New Africa / Forrás:  Shutterstock

Tele egészséggel

A kelbimbó a káposztafélék családjába tartozik, a vadkáposzta termesztett változata. Egy adag belőle a napi C-és K-vitamin szükségletünket fedezi, ráadásul magas az A-, B- és E-vitamin, mangán, vas, kalcium, illetve folsav tartalma. Fogyasztása vízhajtó hatással jár, és a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti – írja cikkében a Mindmegette.

Diétához is alkalmas: bár a szénhidráttartalma relatíve magas, 100 grammjában csupán 42 kalória van, koleszterin pedig egyáltalán nincs benne. Egyes vizsgálatok szerint a benne található alfa-liponsav nevű antioxidáns növeli az inzulinérzékenységet, így a kelbimbó fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet.

 

Portrait,Of,Pretty,Woman,In,Apron,With,Fresh,Brussels,Sprouts
Fotó: RossHelen / Forrás:  Shutterstock

Nem árt figyelni

A véralvadásgátló gyógyszert szedők azonban jobb, ha vigyáznak a kelbimbóval, ugyanis annak magas K-vitamin-tartalma miatt a készítmény hatékonysága csökkenhet. Emellett a pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek is érdemes megfontoltan fogyasztani, mert a zöldség megzavarhatja a pajzsmirigy működését. Kis mennyiségben jó eséllyel nem okoz majd gondot senki számára, de az érintettek jó, ha ügyelnek a mértékletességre!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!