influenza

2017.10.29. 19:47

Tízezrek kaphatnak ingyenes védőoltást megyénkben

Címkék#influenza

Megérkeztek megyénkbe a felnőttek számára adható in- fluenza elleni oltóanyagok, a vakcina már kérhető a háziorvosoktól. Az előző évekhez hasonlóan is 38 ezer adag felnőtt, valamint 120 adag gyermek oltás beadására lesz lehetőség térítésmentesen.

Várvizi Tamás

Évente több tízezer ember életét keseríti meg az influenza országszerte és néhány haláleset is előfordul minden esztendőben a vírus miatt. A megyei kormányhivatal szerint a betegség kialakulása ellen a legbiztosabb megelőzés a védőoltás. Az immunitás két hét alatt alakul ki. Mint a hivatal illetékesétől megtudtuk, a felnőttek számára adható oltóanyagok a közelmúltban megérkeztek megyénkbe, az már kérhető a háziorvosoktól. A gyermek vakcinák előkészítése még folyamatban van.

A megyében az előző évekhez hasonlóan is 38 ezer felnőttet, valamint 120 gyermeket olthatnak be térítésmentesen azok körében, akik betegségük, vagy foglalkozásuk miatt veszélyeztetett csoportba tartoznak. Ilyenek például a krónikus légzőszervi, valamint szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a várandósok, valamint a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

Megkerestünk egy háziorvost is, akitől azt kérdeztük: mit tapasztalt az elmúlt hetekben az influenzaszerű megbetegedések kapcsán?

– Száz ampullát rendeltem erre a szezonra, rendszerint ennyit igénylek, ez a mennyiség általában el is szokott fogyni – fogalmazott Varga Tibor tatabányai háziorvos.

Varga doktor, mint mondta, az influenzaszerű fertőzések már tapasztalhatóak, naponta nyolcan-tízen fordulnak hozzá a betegségre utaló tünetekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában