Közel-keleti konfliktus

2024.04.27. 07:10

Palesztinpárti tüntetőket vett őrizetbe a rendőrség újabb amerikai egyetemeken

Az izraeli–palesztin háború 204. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Gázai tűzszünetet követelő palesztin szimpatizánsokat vesz őrizetbe a rendőrség egy Izrael amerikai támogatását ellenző újabb tiltakozáson New Yorkban 2024. április 23-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andres Kudacki

Újabb őrizetbe vételek amerikai egyetemi tüntetéseken, egyes intézmények tárgyalnak a palesztinpárti csoportokkal

A rendőrség újabb amerikai egyetemeken vett őrizetbe palesztinpárti tüntetőket pénteken, akik a felszólítás ellenére sem bontották el az intézményi területen állított sátrakat.

A Colorado állambeli Denverben egy több egyetemnek is otthont adó területen, az Auraria Campus-on 40 tiltakozót vettek őrizetbe magánterület megsértése miatt. Az Arizonai Állami Egyetemen is volt, akit bilincsben vezettek el, miután egy diákcsoport visszaépítette a hatóság által elbontott sátrait.

Még csütörtökön az Ohio állambeli Columbus város egyeteménél a tüntetők és rendőrök összecsaptak, amikor a tiltakozók ellenálltak a hatósági intézkedésnek.

New York-ban a Columbia Egyetem területéről pénteken kitiltották azt a diákot, aki zsidók elleni gyilkosságra tett közzé felszólítást egy közösségi médiában is látható felvételen. A fiatal férfi pénteken azt mondta, megbánta a kijelentéseit.

A múlt héten a Columbia Egyetem parkjában építették az első sátortábort az Izrael ellen tiltakozó palesztinpárti diákcsoportok, amelyek egyes tagjai több alkalommal nyíltan antiszemita jelszavakkal tüntettek.

Közben pénteken az egyetem szenátusa részletes vizsgálat mellett döntött Minouche Shafik rektor ellen, mert úgy vélik, az egyetem vezetője megsértette az intézmény szabályzatát, amikor a New York-i rendőrség intézkedését kérte a tüntetőkkel szemben. Az egyetemen egy hét alatt összesen több mint száz diákot tartóztattak le a hatóságok.

A Columbia Egyetem vezetése pénteken is folytatta a tárgyalásokat a tiltakozó diákok képviselőivel, akik pénteken úgy nyilatkoztak, hogy az egyetem nem volt hajlandó teljesíteni fő követelésüket, az Izraellel való kapcsolatok megszakítását, ezért továbbra is fenntartják a tiltakozásként épített sátortáborukat.

Palesztinpárti tüntetők sátoroznak a Columbia Egyetem területén New Yorkban 2024. április 25-én, amikor több New York-i egyetem után az atlantai Emory Egyetem és a fõvárosi George Washington Egyetem területén is sátortábort létesítettek palesztinpárti hallgatók
Fotó: Justin Lane / Forrás:  MTI/EPA

Oregon államban a Portland Állami Egyetem vezetése bejelentette, hogy hajlandó fórumon megvitatni a diákok követelését, és addig felfüggeszti különböző juttatások elfogadását az intézményt anyagi forrásokkal támogató Boeing repülőgépvállalattól. A diákok a céggel való kapcsolatok megszüntetését követelik.

A fővárosban, Washingtonban pénteken is folytatódott a tüntetés a belvárosi George Washington Egyetemen, ahol a rendőrség lezárt egy utcát a tiltakozók számára. Az intézmény területén pénteken a kora délutáni órákban közös muzulmán imát is tartottak, amit megelőzően a résztvevőknek egy helyi imám tartott beszédet arról, hogy ők fogják megváltoztatni Amerikát.

Csütörtökön Indiana állam egyetemén és az Ohio állami egyetemen is mintegy 35 embert tartóztattak le a tüntetők közül a rendőrök.

Pénteki összesítés szerint

 április 17-ét követően az Egyesült Államok 50 legnagyobb egyeteme közül már 34-ben kezdtek tiltakozó akciót a palesztinpárti csoportok szervezében, a palesztinok szabadságát követelve, valamint az Izrael elleni palesztin felkelést, az intifádát éltetve. A tüntetéseken összesen már több mint 500 embert vettek őrizetbe.

Kisebb kár keletkezett egy, a húszik által megtámadott brit hajóban

Kisebb károk keletkeztek abban a brit tankerben, amelyet a húszi lázadókat tömörítő al-Allah iszlamista mozgalom támadott meg a Vörös-tengeren.

Az Egyesült Államok közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) szombaton hajnalban arról számolt be, hogy 

az Irán által támogatott húszi terroristák három ballisztikus rakétát lőttek ki az ellenőrzésük alatt álló jemeni területekről a Vörös-tengeren közlekedő két hajó felé. A panamai zászló alatt futó brit Andromeda Star olajszállítóban kisebb károk keletkeztek, de folytatja útját. A másik megtámadott hajó az Antigua és Barbuda lobogója alatt közlekedő MV Maisha volt, amelyet nem találtak el.

A húszik tavaly november óta mintegy ötven hajót támadtak meg, egyet eltérítettek, egyet pedig elsüllyesztettek. A támadások azonban egyre ritkábbak az Egyesült Államok válaszcsapásai, valamint a térségben közlekedő kereskedőhajók számának a csökkenése miatt, miután sok vállalat inkább körbehajózza Afrikát, annak ellenére, hogy ez sokkal költségesebb és időigényesebb is.

Ez történt pénteken: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában