Hulladékkezelés

2024.05.08. 18:35

Tisztábbak lehetnek az erdők, átadták a MOHU esztergomi hulladékudvarát

Szerdán Esztergomban adták át a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. országos hulladékudvar-építési program keretében létesített első hulladékudvart. A létesítmény hétköznapokon és szombatonként várja a magyarországi lakcímmel rendelkezőket.

Walczer Patrik

Az esztergomi hulladékudvar átadóján köszöntötték a meghívott vendégeket, köztük dr. Kancz Csaba vármegyei főispánt, Erős Gábort, a térség országgyűlési képviselőjét és Horváth Szeder Gábort, az Esztergomi Járási Hivatal hivatalvezetőjét is.

Szerdán Esztergomban adták át a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. országos hulladékudvar-építési program keretében létesített első hulladékudvart. A létesítmény hétköznapokon és szombatonként várja a magyarországi lakcímmel rendelkezőket.
Hernádi Ádám és Pethő Zsolt szalagátvágással avatta fel a MOHU esztergomi hulladékudvarát.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere szerint régi problémát orvosolhatnak a most átadott létesítménnyel, hiszen korábban a városi szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél áldatlan állapotok uralkodtak. Úgy véli, hogy rengeteg energiát, időt és pénzt fognak megspórolni azáltal, hogy a leadható hulladék nem a környékbeli erdőkben vagy a lakótelepeken, hanem a csütörtöktől üzemelő új hulladékudvarban fog összegyűlni, ahol ellenőrzött keretek között minden a megfelelő helyre kerülhet. A helyszínen hétköznaponként 8-20 óra között, szombatonként pedig 8-16 óra között adhatja le a lakosság a hulladékot. Egyúttal hozzátette, hogy a létesítmény megnyitásával párhuzamosan megszüntetik az Árok utcai hulladékszigetet.

Hernádi Ádám köszönetet mondott a MOHU-nak, hogy Esztergomban adhatták át az első hulladékudvart, illetve megköszönte a kormányhivatalnak az engedélyezés és a gördülékeny munkavégzés kapcsán nyújtott segítséget. Végül gratulált mindazoknak, akik rész vettek a projekt megvalósításában.

Országszerte épülnek hulladékudvarok

Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója méltatta Hernádi Ádámot és a városvezetést, hiszen a terület biztosítása mellett megvolt az akarat és a szándék arra, hogy mihamarabb megnyílhasson az esztergomi hulladékudvar.

Büszke arra, hogy létre tudták hozni az európai színvonalú létesítményt, egyúttal hozzátette, hogy a következő 10 évben további 82 új hulladékudvart épít a vállalat itthon. A helyszín nemcsak a jogszabályoknak felel meg, hanem minden olyan környezetvédelmi igénynek is, mely a hulladékok biztonságos átvételével, tárolásával és továbbszállításával kapcsolatos. Elkötelezettek abban, hogy Magyarországon 2035-re elérjék a települési hulladék tekintetében a 65 százalékos újrahasznosítási arányt.

A beszédek után Hernádi Ádám és Pethő Zsolt átvágta a szalagot, majd Czermann-Tóth Gyula, létesítménygazdálkodási vezető, Borsfay Tamás, létesítményüzemeltetési vezető és Nagy Attila, a hulladékudvar vezetője körbevezette a meghívott vendégeket a létesítmény területén.

Az egész térséget kiszolgálja a hulladékudvar

Az átadóünnepségen megtudtuk, hogy a létesítmény a legszigorúbb elvárásoknak is megfelel, egyben lakosságbarát is. A vállalat tájékoztatása szerint a hulladékudvar mérete, kapacitása és korszerű kialakítása is lehetővé teszi, hogy az esztergomi lakosok mellett a térségben élőket is maximálisan kiszolgálja. A MOHU célja, hogy a következő 10 évben az 5 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező településen mobil vagy fix hulladékudvart hozzanak létre, a 10 ezer főnél nagyobb településeken, illetve a 25 ezer főnél népesebb gyűjtőkörzetekben fix hulladékudvarokat alakítanak ki. A cég tájékoztatása szerint a terveknek megfelelően 2025 végéig újabb 9 hulladékudvar jöhet létre, közülük néhány kivitelezése még idén megkezdődik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában