Közélet

2015.01.30. 14:17

Felvonókúra: Tatabányán is sok házat érinthet a liftállamosítás

Államosíthatják a liftek éves műszaki ellenőrzését. A szándék az, hogy a felvonókat a jövőben állami nonprofit vállalkozások ellenőrizzék, mert ez olcsóbb lehet a tömbházaknak.

Veizer Tamás

Tatabányán a Dózsa Lakásszövetkezetnél Mindszenti László ügyvezető igazgató azzal kezdi, hogy 850 lakás kezelése tartozik hozzájuk: ebből négy a tízemeletes épület, ahol lift működik. Abban is különböznek más társasházaktól, hogy nem közös költséget kérnek a lakóktól: a havonta fizetendő összeg a működési hozzájáruláshoz, illetve a felújítási alap képzéséhez kell.

A szakember szerint ez az öt éve bevezetett forma bevált a felvonóval rendelkező épületek esetében is. A négyszintes épületeknél a közös költség átlagosan ötezer forint, a tízes tömböknél valamivel több mint hétezer forint körül mozog: ebből fordítanak részben a liftek karbantatására, üzemeltetésére. Mindszenti László elmondja: a lifteket évente rendszeresen ellenőrzi a TÜV, és bár 30-40 éves szerkezetekről van szó, egyiket sem kell tíz éven belül lecserélni. A várható szigorúbb előírásokkal kapcsolatban elmondta: a fővárosban, vagy a régi építésű városokban vannak jól karbantartott liftek, de lehetnek rendezetlen állapotok is. A törvényalkotó szándéka nyilván az lehet, hogy ezt a helyzetet megszüntessék, és ne forduljon elő, hogy egyes liftes házak kikerülnek a biztonsági ellenőrzés alól, mert ilyenre is akad példa – mondja a gépészmérnök, belső építész és üzemszervező végzettségű szakember.

Hozzátette: az állami hatóság, a TÜV leállíthatja a felvonót, ha nem felel meg a műszaki előírásoknak, bírságolhat is, de ugyan hogy lehetne megakadályozni, hogy utána ne kapcsolják vissza a felvonót? – mondja a szakember, aki úgy véli: ha a jogszabály mégis előírná, hogy a 30-40 éves lifteket újra, korszerűre cseréljék le, a mintegy ötvenmilliós plusz kiadás nehéz helyzet elé állítaná a lakásszövetkezetet – és a lakókat.

A felvonók üzemeltetésénél fontos elem, hogy ha az utasok bennrekednek a járgányban, legyen kialakult rendszere a riasztásnak és a mentésnek. A lakásszövetkezet erre a célra külső cégekkel kötött megállapodást, akik 24 órás ügyeletet látnak el. A felügyelet és a rendszeres karbantartás költségei havonta százezer forintot emésztenek fel. A szakember hozzáteszi: a kémények és a liftek után a szellőzőrendszerek átalakítása lehet a harmadik téma, hiszen tűz esetén inkább gátolják a veszély megszüntetését. A tízemeletes tömböknél a közös költség egyik legnagyobb tétele a lift üzemeltetési díja mellett éppen ennek karbantartása teszi ki.

Apatini Kornél, a Magyar Felvonó Szövetség elnöke szerint az országban csaknem 37 ezer lift található a 8-10 szintes tömbházakban, kórházakban, irodaházakban. A szabványossági vizsgálat legalább egyharmaduknál jelenthet gondot. A korszerűsítés sem olcsó, az új, elektronikus vezérlésű és a régieknél jóval kényelmesebb lift beépítése sem olcsó. Egy új szerkezet kialakítása akár 10 millióba is kerülhet, a meglévő régebbi gyártmány modernizálása is legalább ennek egynegyede.

Csökkenthető közös költségek

Újvárosban, az egyik tízemeletes épületben a kezdetek, 1972 decembere óta lakik Nyíri Lászlóné, Marika. A nyugdíjas asszony havi 110 ezer forintjának pontosan megvan a helye: minden áremelés érzékenyen érintené, de hozzáteszi: szívbeteg, az ötödikre csak lifttel mehet. Ha kell, fizetne, mert nem lenne más választása – mondja. Nem beszél drágulásról a Tatabányai Szolgáltató Zrt. illetékese. Tornyosné Vollák Krisztinától megtudtuk: hat tízemeletes társasház tartozik hozzájuk a megyeszékhelyen. A nemrégiben alakult zrt. a lakóközösségektől az érvényes szerződésekkel vették át a tömbházakat, így a liftek felügyeletére és karbantartására is érvényesek a korábbi megállapodások. A közös költség ezekben a tömbházakban 6-8 ezer forint között alakul, ezt azzal csökkenthetik a lakók – és ez egyre népszerűbb lehetőség Tatabányán –, hogy egyedi megállapodást kötnek a Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel: így a nem fizetők költségeit nem a közösség fizeti, hanem a lakó. A szakember úgy véli: ha a jogszabály által meghatározott árakon végzik a liftek ellenőrzését, műszaki felülvizsgálatát, az akár olcsóbbá is teheti a szolgáltatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!