Interjú

2024.04.11. 11:16

Váradi Kornél: Meg akarjuk mutatni, hogy a legjobbak közé tartozunk +fotók

Az MVM-OSE Lions kosárlabdacsapat már gőzerővel készül az alsóházi rájátszás küzdelmeire, miután drámai körülmények között maradtak le a play-offról. Váradi Kornél vezetőedzővel beszélgettünk esélyekről, tervekről és arról, hogyan sikerült felrázni a csapatot az utolsó alapszakaszbeli mérkőzés után.

Túri Csaba

Az oroszlányi Krajnyik "Akác" András sportcsarnokban már a délelőtti órákban nagy élet van, az OSE felnőtt kosarasai készülnek az alsóházi rájátszás kezdetére. Az idei évben remek teljesítményt nyújtó csapat mestere egy edzés és egy videós elemzés között szakított ránk időt. A vele készült beszélgetésből kiderül, hogy milyen új filozófiát sikerült átültetnie a csapat életébe, minek köszönhető a látványosan feljavult teljesítmény, de Váradi Kornél elárulta azt is, mi adott a játékosoknak plusz erőt akkor, amikor megtudták, hogy lemaradnak a felsőházi folytatásról.

Váradi Kornél érkezésével új erőre kapott az OSE Lions
Váradi Kornél érkezésével új erőre kapott az OSE Lions
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

— Év elején vette át a csapatot, majd két-három mérkőzés után rögtön elindult a csapat felfelé. Mi változott meg a csapatnál, milyen új szemléletet tudott hozni, ami pozitív irányba terelte az együttest?
— Ez a változás mindenkinek köszönhető, aki itt dolgozik a csapatnál. Megtisztelő volt, hogy engem kértek fel a munkára, örömmel vállaltam el. Amikor megérkeztem, egy kicsit azt éreztem, hogy a csapat nincs a megfelelő ritmusban, abban, amiben tudnak kosárlabdázni. Természetesen egy új munkához idő kell, átalakítottuk az edzéseket, ennek van egy adaptációs ideje. Gyorsabbá tettük a játékot, amennyire a csapat szerkezete engedte. Mindenki megtalálta a helyét abban a pozícióban, amit szántam neki, és ez volt szerintem a kulcsa a pozitív irányú elmozdulásnak és szerencsére a csapat jól reagált a változásokra. A háttérből is minden támogatást megkaptunk és megkapunk, jó csapatként, jó közösségként tudtunk elindulni felfelé.

Egy meccs miatt maradt hiányérzet Váradi Kornélban

— Jól látható az eredményekből, hogy az alapszakasz elejéhez képest idén már sokkal több pontot szerez a csapat, nem egyszer 100 pont fölé is kerültek. Mi az a játékfilozófia, aminek köszönhető ez a látványos javulás ezen a téren?
— Megfordítanám a dolgot. Amikor átvettem a csapatot, akkor még mi kaptuk a legtöbb pontot, illetve több volt átlagban az eladott labda, mint gólpassz. Ezek voltak azok az apró statisztikai mutatók, amiket meg kellett úgy fordítani, hogy az előnyünkre váljon. Nem azért szerzünk több pontot, mert a támadójátékunk jobb lett, hanem erősebb lett a védekezésünk és ennek köszönhetően gyorsabban tudunk megindulni emberelőnyös helyzetekben. Mi tudunk már dominálni, és ez passzol is a csapat stílusához.

Készül a csapat az alsóházi rájátszásra
Készül a csapat az alsóházi rájátszásra
Fotó: Flajsz Peter

— Az alapszakasz végére az egyik legjobb formában lévő csapat az OSE volt, sorra nyerték a meccseket. Mégis, van-e hiányérzet akár bizonyos mérkőzéssel kapcsolatban, ami ha jobban sikerül, akkor most felsőházi rájátszásról beszélhetünk?
— A nálam okosabbak szokták erre azt mondani, hogy a sportban nincsen „ha”. Természetesen van bennünk hiányérzet, jó lett volna bekerülni a legjobb nyolc csapat közé, mi mindent megtettünk érte. Amin múlhatott, az talán a legrosszabb hazai meccsünk, amit a Pécs ellen vívtunk, ez végül befolyásoló tényező lett. Bárki, aki korábban számolgatta az esélyeket, azt gondolta, hogy tizenkét győzelemmel be lehet jutni a play-offba. Ennek a bajnokságnak azonban ez a sajátossága, hogy teljesen kiszámíthatatlan minden mérkőzés, hullámvölgyek és hullámhegyek alakulnak ki hol az egyik, hol a másik csapatnál.

— Mondhatjuk, hogy drámai körülmények között maradt le az együttes a felsőházi rájátszásról. Hogyan élték ezt ott meg akkor, illetve hogyan sikerült felrázni a játékosokat?
— Rosszul éltük meg, hogy nem jött össze, mert mindenki szeretett volna a felsőházba kerülni a végén, de most már új feladatok állnak előttünk, ezeknek kell maximálisan megfelelnünk és felkészülni rájuk. Az mindenképpen örömteli, hogy amikor vége lett a mérkőzésnek, akkor körbementünk a csarnokban a szurkolókhoz, és mindenki nagyon pozitív volt, hiszen ne felejtsük el, két hónappal ezelőtt még az utolsó helyen voltunk. 

A játékosok arcán látszódott a szomorúság, de mégis sokat jelentett nekik a szurkolóink támogatása. 

Egy ilyen helyzetből nehéz felrázni egy csapatot, főleg, hogy már szezon vége van, de közben még hátravan tíz nagyon kemény mérkőzés, és ezek már nem ugyanolyan találkozók, mint az alapszakaszban. Itt már minden mérkőzés élet-halál harc. Az nyilván jó nekünk, hogy maximális pontszámmal indulunk a play-outban, a legkedvezőbb helyzetből várhatjuk a folytatást.

— Két hetük volt felkészülni az új feladatokra. Miként zajlott ez az időszak?
— Így a bajnokság hajrájában már van egy mentális fáradtság mindenkinél. Ebben a két hétben azon dolgoztunk, hogy ezt át tudjuk lépni és megtartsuk azt a játékritmust, amiben mi jól tudunk működni. Az edzések alapján úgy tűnik, hogy ez sikerült, reméljük, hogy a mérkőzéseken is látszódni fog.

— A Kaposvár lesz az első ellenfél, akiket az alapszakaszban oda-vissza sikerült legyőzni. Mit vár a meccstől?
— Természetesen mint minden más meccsre, erre is maximálisan felkészülünk, de ilyenkor már jóval kevesebb idő van a meccsek között ezekre. Amit eddig felépítettünk taktikailag, azt tudjuk vinni tovább. Fontos, hogy ne legyenek sérülések, mindenki fitt maradjon. A Kaposvár jelenleg a sebzett vad, a télen még ők se gondolták, hogy egy ponttal érkeznek majd az alsóházi folytatásra. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas energiával jönnek bele a mérkőzésbe, erre nekünk az első perctől kezdve a megfelelő energiával, agresszivitással kell válaszolnunk. Szerintem ez lesz az összecsapás kulcsa. Az, hogy az alapszakaszban melyik csapat mit játszott a másikkal, már teljesen mindegy, itt egy új bajnokság indul

— Mivel lenne elégedett a play-out végén?
— Amikor befejeződött az alapszakasz és kiderült, hogy nem jutottunk be a play-offba, akkor a játékosaimnak azt mondtam, hogy megmutattuk, ennek a csapatnak igenis a legjobb nyolcban van a helye, és ezzel ők is egyetértettek. Nem lehet más a célunk, hogy a pozíciónkat megtartsuk, ezzel is bizonyítva, hogy ez a csapat a legjobbakhoz tartozik. Meg akarjuk mutatni, hogy ez a csapat, ez a közeg, igenis képes szép célokért küzdeni a magyar bajnokságban.

Az MVM-OSE Lions mérkőzései az alsóházi rájátszásban:

  • Április 13. szombat: MVM-OSE Lions - Kaposvár
  • Április 17. szerda: KTE-Duna - MVM-OSE Lions
  • Április 20. szombat: MVM-OSE Lions - Atomerőmű SE Paks
  • Április 24. szerda: Szedeák - MVM-OSE Lions
  • Április 27. szombat: MVM-OSE Lions - Körmend
  • Május 4. szombat: Kaposvár - MVM-OSE Lions
  • Május 8. szerda: MVM-OSE Lions - KTE-Duna
  • Május 11. szombat: Atomerőmű SE Paks - MVM-OSE Lions
  • Május 15. szerda: MVM-OSE Lions - Szedeák
  • Május 18. szombat: Körmend - MVM-OSE Lions

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában