Megvan az időpont

2024.05.10. 11:15

Túl a hét sztrókon: kedden lesz Kinga első műtétje

Az 5 éves baji kislány túl van az összes vizsgálaton. Hét hónappal az első sztrók után végre megműtik Kingát.

Goletz-DeáK Viktória

Már csak pár nap és végre megműtik az 5 éves baji kislányt, Kingát. A hetedik sztrók után végre esélyt kap a kislány a gyógyulásra. 

Az 5 éves baji kislány túl van az összes vizsgálaton. Hét hónappal az első sztrók után végre megműtik Kingát.
Kingát hét sztrók után végre megműtik. Gabi végig kislány amellett marad a kórházban 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Kingának tavaly szeptemberben volt az első sztrókja. Az utóbbi nyolc hónapban pedig további hat rohamot kapott. Gabi, Kinga édesanyja mesélt a Kemma.hu-nak arról, hogy most végre milyen műtét is vár kislányára.

Legyőzik a sztrókot

– Anya, néni? – hallatszik a telefonban Kinga hangja, ahogy azt kérdezi, hogy kivel beszél az édesanyja. Bár még csak keresi a szavakat és a mondatai néha kuszák, Gabi, kislánya minden kérdésére türelmesen válaszolt. 

A beszédes, cserfes kislány ugyanis rengeteget változott az elmúlt hónapok során. A hét sztrók nem múlt el nyomtalanul. A legutóbbi roham után a teljes beszédkészségét elvesztette és a jobb oldala is lebénult. Azóta is minden nap tanulással és gyakorlással telik. Hogy mikor lesz vége a megpróbáltatásoknak egyelőre nem tudni. Gabi nem is mer előre tervezni. Csak azt szeretné, ha végre túl lennének végre a keddi műtéten. Ha sikerül a beavatkozás három hét múlva jöhet a következő. 

– Kinga már rengeteg vizsgálaton van túl. legutóbb két izotópiás vizsgálata volt egymás után Szegeden. Ezek kellettek még a műtéthez. Egyelőre annyi biztos, hogy kedden reggel 9 órára kell a szegedi kórházba érnünk és még aznap meglesz Kinga első műtétje – magyarázta Gabi, aki azt is elmondta, hogy több kimenetele lehet a műtétnek. 

Szerdán újabb vizsgálat vár Kingára Szegeden. A hetedik sztrók után már nem halogathatják tovább a műtétet.
Kinga szülei mindent megtesznek, hogy kislányuknak így is boldog legyen a gyerekkora.
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Annyi minden történt Kinga kis agyában az elmúlt nyolc hónapban, hogy a sok vizsgálat ellenére is csak a műtőben fog eldőlni, hogy milyen módszert fog választani az orvos. Azt mondta, hogy van több lehetőség is, amik közül majd ott fog tudni dönteni. Az azonban biztos, hogy egy beavatkozás nem lesz elég. Hiszen a kis fejének mind a két oldalán el kell végezni a beavatkozást. Csak akkor lehetünk teljesen biztosak abban, hogy vége a rohamoknak – árulta el Gabi, aki úgy tudja, hogy a műtét után egy hétig biztos a kórházban kell maradniuk. Hogy mikor mehetnek haza és mikor lesz pontosan a második műtét az attól függ, hogyan reagál majd a kislány a beavatkozásra. Az biztos, hogy eddig nagyon erősen viselt minden nehéz akadályt. 

Gyűjtenek neki

A tatabányai Spartan Motorosok egyszer már gyűjtöttek adományt Kingának, most pedig újabb akcióra készülnek. Május 11.-én, szombaton egy jótékonysági palacsintázásra várnak minden édesszájút, a bevételből pedig Kingát és családját támogatnák. A Spartan Klubházban készülő palacsintákat kézműves lekvárokkal és finomságokkal fogják megtölteni. A csapat mindenkit szeretettel vár, aki tud és akar segíteni a kislány gyógyulásában. Hiszen Kingára a műtét után még rengeteg fejlesztés vár. Édesanyja pedig nem tud dolgozni, mert otthon kell maradnia kislányával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában