Várakozás

2024.05.05. 06:50

Hét sztrók után jöhet a kicsi Kinga műtétje, megvan az időpont

Nyolc hónap. Kereken ennyi kellett, hogy a hetedik sztrók után végre kitűzzék az orvosok Kinga műtétjének időpontját.

Goletz-DeáK Viktória

Kinga és családja hétvégéje izgalommal teli várakozásban telik. Az utolsó vizsgálatokra utaznak hétfőn a szegedi klinikára, hogy végre minden meglegyen a várva várt műtéthez. Az 5 éves baji kilány már hét sztrókon van túl és legalább kétszer kell megoperálni. 

Kinga sztrók
Kingával a harmadik sztrókja után, februárban találkoztunk először. Azóta négy újabb rohama volt a kislánynak.
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Végre jó hírt kaptunk Gabitól, Kinga anyukájától. A sok huzavona után végre megvan a kislány műtétjének időpontja. Még hétfőn és kedden egy-egy izotópiás vizsgálat vár rá, de ha azok sikeresek lesznek, akkor a következő kedden, május 14-én meg is műti a szegedi specialista. 

Még egy sztrók végzetes lehet

– Azt mondta, hogy már nem lehet késlekedni. Ha vállaljuk a műtétet, akkor azt minél előbb el kell végeznie – magyarázta Gabi, aki azt is elárulta, hogy az orvos Kinga miatt áttervezte a műtéteit, hogy minél hamarabb sorra kerülhessen a kislány. Ugyanis sajnos túlságosan sokan várnak hasonló beavatkozásra. Szakemberből pedig kevés van. Feltehetően Kinga műtéte sem húzódott volna ilyen sokáig, ha már az első sztrók után, amikor a budapesti orvos azonosította, hogy a kislány Moyamoya-szindromában szenved, a szegedi klinikára kerül. A betegség specialistája, aki most kezeli Kingát ugyanis azt mondta a családnak, hogy már az első roham után meg kellett volna műteni. Azonban mire eljutottak a megfelelő orvoshoz, Kinga már négy sztrókon volt túl. A betegség pedig nem volt kíméletes a csepp kislányhoz, az utolsó rohamok egymás után érkeztek, ami miatt a szükséges vizsgálatokat már halasztani kellett. 

Szerdán újabb vizsgálat vár Kingára Szegeden. A hetedik sztrók után már nem halogathatják tovább a műtétet.
Kinga állapota minden roham után romlik. Már sosem lesz ugyanaz a kislány, aki az első találkozásunkkor volt 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Gabi azt is elmondta a Kemma.hu-nak, hogy kislányára legalább kettő műtét vár. Ugyanis a bal és a jobb oldalon lévő ütőeret is műteni kell. Az édesanya nagyon fél a beavatkozásoktól, hiszen még egynek is hatalmas a kockázata, nem hogy kettőnek. De még jobban fél attól, hogy egy következő, még nagyobb roham akár végzetes is lehet. A hetedik sztrók ugyanis nagyon megviselte Kingát.

– Lebénult teljesen a jobb oldala, nem tudott beszélni és enni, inni. Pelenkázni kellett és szondán keresztül kapta a tápszert és a folyadékot. Azonban Kinga nagyon erős és minden apró sikerért keményen megküzd. Még kissé esetlenül, de már tud járni, a jobb kezét azonban még nem tudja jól használni. A beszédet is gyakoroljuk, szépen türelmesen tanítjuk neki újra a savakat. Látszik, hogy érti és szeretné mondani, de még nehezen tudja kifejezni magát. Ha a műtétek után haza jövünk, akkor kezdődik az igazi harc. Naponta kell gyógytornára és fejlesztésre járnia majd, illetve otthon is sokat kell gyakorolnia. Én nagyon bízom benne, hogy szeptemberben már vissza tud menni a barátaihoz az óvodába és még csak rossz emlék sem marad számára ez az év – sírta el magát Gabi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában