Oktatás

3 órája

Eredményesen zajlik a pedagógusok számára előírt képzés

A tapasztalatok szerint hasznos, a mindennapi oktatásban jól alkalmazható ismereteket szereznek a pedagógusok a számukra előírt, könnyedén teljesíthető online képzésen – mondta a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Balatoni Katalin annak kapcsán nyilatkozott, hogy 

csaknem tízezer pedagógus már vizsgázott a Belügyminisztérium által előírt tízórás távoktatási képzésen, amelynek célja a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok ismereteinek megújítása a Nemzeti alaptantervvel és az óvodai nevelés országos alapprogramjával összhangban.

A helyettes államtitkár közölte: azért volt szükség a képzésre, mert az óvodai alapprogram és az alapanterv folyamatos megújuláson esik át. A pedagógusok ismereteinek frissítése pedig nemcsak indokolt, de az elsajátított tananyag a mindennapokban a hasznukra is válik.

Összesen 33 képzésanyagot biztosítanak a tanítók, tanárok számára, akik a képzés során hozzáférést kapnak olyan digitális tartalmakhoz, okostankönyvekhez is, amelyeket a pedagógusok egy része korábban nem alkalmazott a munkája során

– fejtette ki, hozzáfűzve: Magyarország jelenleg az első Európában a digitális oktatási tartalom mennyiségét és minőségét illetően.

Balatoni Katalin a program gyakorlati megvalósítása kapcsán ismertette: 

a tízórás képzés elvégzésére a már jelentkezetteknek 84 napjuk van és akár az otthonukban is elvégezhetik, az idejüket pedig maguk oszthatják be, továbbá a 20 kérdésből álló, a sikerességhez 15 megválaszolását igénylő online teszt esetleges sikertelensége esetén még két alkalommal próbálkozhatnak. Kitért arra, hogy nem egyszerre, hanem hétről hétre nyitják meg a felületeket, ennek megfelelően eddig 70 ezer pedagógus kezdhette meg az online formában teljesíthető képzést, s mintegy tízezren már a sikeres vizsgán is túl vannak.

A tapasztalatokról szólva azt mondta, természetes, hogy eleinte nem mindenki lelkes egy ilyen kötelező tanfolyam iránt, azonban a levizsgázottak túlnyomó része szerint könnyen elvégezhető és sok új, hasznos ismeretet biztosító képzésről van szó.

Balatoni Katalin kitért a műsorban arra is, hogy 

zajlik a pedagógusok továbbképzési rendszerének tartalmi és strukturális átalakítása, abban a jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak az online, innovatív képzési anyagok. 

Mindezek tesztelésére is kiváló a most futó program – emelte ki.

A helyettes államtitkárt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is kérdezték, ahol elmondta: az oktatásért felelős miniszter most először írt elő kötelező képzést pedagógusok számára, mégsem ellenkezett a többség, kifejezetten pozitív visszajelzéseket kaptak a résztvevőktől.

Eddig a képzést csaknem tízezer pedagógus végezte el, és kevesebb mint fél százalék volt a sikertelen tesztek aránya

– mondta.

A képzés nem a tanárok beszámoltatásáról, vizsgáztatásáról szól, hanem arról, hogy annak keretében „az ország oktatását meghatározó” korszerű tartalmak megismertetését, a pedagógusi ismeretek frissítését, a mindennapokba való beépítését biztosítják – hangsúlyozta Balatoni Katalin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában