Közel-keleti konfliktus

2024.08.07. 12:49

Irán azt tanácsolja az egyiptomi légitársaságoknak, hogy „hadgyakorlat” miatt kerüljék el légterét

Az izraeli–palesztin háború 306. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Emberek veszik körül az Iszmail Hanijének, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetőjének és testõrének a koporsóját szállító teherautót a Teheránban rendezett búcsúztatáson 2024. augusztus elsején

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abedin Taherkenareh

Egyiptom: Irán azt tanácsolja a légitársaságoknak, hogy „hadgyakorlat” miatt kerüljék el légterét

Irán azt tanácsolta a légitársaságoknak, hogy „hadgyakorlat” miatt kerüljék el légterét csütörtök hajnalban – közölte szerdán az egyiptomi állami al-Kahíra hírtelevízió egy egyiptomi hivatalos forrásra hivatkozva.

Minden egyiptomi légijárat kerülje a teheráni Repüléstájékoztató Körzet (FIR) átrepülését. Nem fogadnak el olyan repülési tervet, amely ennek a térségnek az átrepülését tartalmazza

– ismertette a televíziónak nyilatkozó egyiptomi tisztségviselő. Kiemelte, hogy az iráni hatóságok minden légitársaságot tájékoztattak erről.

Az egyiptomi polgári légiközlekedési minisztérium időközben megerősítette, hogy figyelmeztetést adott ki az egyiptomi légitársaságoknak az iráni légtér elkerülésére teheráni idő szerint augusztus 7-én 11.30-tól 14.30-ig és augusztus 8-án 4.30-tól 7.30-ig (közép európai idő szerint 3-tól 6 óráig).

Irán Izrael ellen tavasszal végrehajtott támadása idején is a közel-keleti térség több országa lezárta légterét.

Irán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Iszmail Haníje Hamász-vezető Teheránban történt meggyilkolása nyomán, s Izraelt vádolják a július 31-én elkövetett merénylettel.

OIC: Haníje meggyilkolása előmozdítja a palesztin ügyet

Iszmail Haníjénak, a Hamász politikai vezetőjének megölése csak erősíteni fogja a palesztinok igazságáért folytatott küzdelmet – közölte szerdán az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC).

PESZESKJÁN, Maszúd; HANÍJE, Iszmáíl
Iszmail Hanije, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetője elleni merénylet miatt tüntetnek iraki nõk Bagdadban 2024. augusztus 3-án.
Fotó: Hadi Mizban / Forrás: MTI/AP

A muszlim többségű népességgel rendelkező országok egyik legnagyobb szervezete külügyminiszteri szintű rendkívüli találkozót tartott a közel-keleti helyzet megvitatására a szaúd-arábiai Dzsiddában. 

A tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze, miután Teherán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Haníje megölése miatt.

Iszmail Haníje sejk meggyilkolása nem hátráltatja, inkább előmozdítja a palesztinok ügyét, és rámutat a palesztin népet megillető igazságosság és emberi jogok égető szükségére (...) Világossá kell tennünk, hogy az ilyen akciók nem elrettentik, hanem inkább megerősítik a békére és igazságosságra törekvők elszántságát

– jelentette ki a találkozót megnyitó beszédében Mamadou Tangara, a szervezet soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő Gambia külügyminisztere.

A tárcavezető tartós békét sürgetett a találkozón, egyúttal figyelmeztetett: „a nemzetállamok szuverenitásának és területi integritásának, mint a nemzetközi békét alátámasztó alapelveknek a megsértése destabilizációhoz, konfliktushoz, igazságtalansághoz, emberiesség elleni bűncselekményekhez és szenvedéshez” vezetne.

Tangara szerint ezért a nemzetközi közösségnek össze kell fognia a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek célba juttatása érdekében, valamint olyan fenntartható politikai megoldást kell kidolgoznia, amely elősegíti a békét és a biztonságot a régióban – mondta. Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a Hamász és Izrael között zajló háború folytatása további polarizációhoz vezethet, és megnehezítheti a béketörekvéseket a Közel-Keleten.

Az iráni elnök telefonon beszélt Macronnal 

Irán nem fogja eltűrni az agressziót – jelentette ki Maszúd Peszeskján iráni elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal tartott telefonbeszélgetésében, amelynek tartalmából szerdán idéztek az iráni hírügynökségek.

Irán sosem marad veszteg az érdekei és biztonsága elleni agresszió esetén

– hangsúlyozta Peszeskján Iszmail Haníje Hamász-vezető Teheránban történt meggyilkolása nyomán. 

PESZESKJÁN, Maszúd
Maszúd Peszeskján iráni elnök beszél eskütételi ünnepségén a teheráni parlamentben 2024. július 30-án 
Fotó: Vahid Szalemi / Forrás: MTI/AP

Irán és regionális szövetségesei Izraelt vádolják a július 31-én elkövetett merénylettel.

Amennyiben az Egyesült Államok és a nyugati országok valóban meg akarják akadályozni a háborút a térségben, akkor rá kell bírniuk azt a rezsimet (Izraelt) arra, hogy leállítsa a népirtást, a támadásokat a Gázai övezetben, és fogadja el a tűzszünetet

– mondta az iráni elnök.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) külügyminiszteri szintű rendkívüli találkozót tart a közel-keleti helyzet megvitatására a szaúd-arábiai Dzsiddában szerdán. A tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze.

Teherán és térségbéli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Haníje meggyilkolása miatt.

   Irán és Fehéroroszország kész erősíteni a katonai együttműködést

Irán és Fehéroroszország a kétoldalú együttműködés kiterjesztését szorgalmazza, különösen ami a védelmi ágazatot illeti "az amerikai unilateralizmus" ellensúlyozására – jelentette szerdán az IRNA iráni hírügynökség Abdolrahím Muszavi iráni vezérkari főnök és Andrej Lukjanovics, a fehérorosz légierő és légvédelem parancsnokának teheráni találkozójára hivatkozva.

Muszavi kijelentette, hogy Teherán és Minszk hasonló fenyegetésekkel néz szembe, illetve közös érdekeik vannak. Hangsúlyozta egyben, hogy bár az Egyesült Államok és a nyugati országok „kegyetlen” szankcióinak hatálya alatt állnak, ettől még független országok.

Muszavi megjegyezte, hogy Fehéroroszország különleges stratégiai fekvése és a nyugati katonai szövetséggel szembeni pozíciója folytán erős gátját alkotja a NATO további bővülésének.

Lukjanovics hangsúlyozta, hogy hazája érdekelt a katonai kapcsolatok bővítésében, illetve elmélyítésében, felhasználva az ország „értékes” tapasztalatait. A fehérorosz katonai vezető egyben kifejezte hazája elutasító álláspontját, ami az „amerikai unilateralizmust” és a „NATO terjeszkedését” illeti.

Szintén a nap folyamán találkozott Lukjanovics az iráni légierő parancsnokával, Hamid Vahedivel, akivel a kétoldalú katonai kapcsolatokat vitatták meg.

Többen meghaltak egy izraeli támadásban Libanonban

Legalább két ember meghalt, és hatan megsebesültek szerdán egy izraeli támadásban a Libanon déli részén fekvő Dzsuvajja városban – közölte a bejrúti egészségügyi minisztérium. 

A jelentés szerint a támadás egy motorkerékpár ellen irányult. 

Az izraeli hadsereg későbbi azt közölte, hogy a csapás végzett Haszan Farisz Dzsesivel, a Hezbollah libanoni síita milícia egyik tankelhárító egységének parancsnokával. Hozzátették: Ajtarun település közelében az izraeli légierő katonai célpontokat bombázott.

A Hezbollah és Izrael között a gázai háború tavaly októberi kezdete óta szinte naponta zajló harci cselekmények következtében eddig több mint 120 civil vesztette életét, legtöbben a libanoni oldalon, az összetűzésekben emellett több mint 350 Hezbollah-fegyveres és izraeli katona halt meg. 

Irán után a Hezbollah vezetője is megfenyegette Izraelt

Megtorlással fenyegette meg Izraelt Haszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni siíta terrorszervezet feje egy magas rangú Hezbollah-parancsnok múlt heti megölése miatt – írja a Magyar Nemzet.

A Hezbollah válasza „erős és hatékony” lesz – tette hozzá Naszrallah. Kiemelte, vagy egyedül, vagy az Irán által támogatott „ellenállási tengely” más tagjaival összehangoltan hajtják azt végre.

Jól mutatja a térségben uralkodó feszültséget, hogy röviddel Naszrallah beszéde előtt izraeli vadászgépek repültek át Libanon fővárosa, Bejrút felett

Egyelőre nem tudni, hogy Irán mikor és milyen megtorlást tervez Iszmail Haníje, a Hamász palesztin terrorszervezet politikai vezetőjének teheráni megölése miatt, de az új iráni elnök a napokban úgy fogalmazott, hogy Teherán mindenképpen válaszlépéseket fog tenni.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában