Újabb támadás Mannheimben

2024.06.05. 10:16

Megkéseltek egy német jobboldali politikust (videó)

Kedden késő este Mannheimben megkéselték a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik önkormányzatiképviselő-jelöltjét a német dpa hírügynökség szerdai értesülése szerint. Az AfD „baloldali szélsőségesként” írta le a támadót. A sérült egy videót készített arról, ahogy a plakátrongáló férfi nyomába eredt.

MW

Megkéselték az AfD egyik képviselőjelöltjét (illusztráció)

Forrás: AFP

Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV

Az incidens éjszaka háromnegyed tizenegykor történt. A nyomozók tájékoztatása szerint a 25 éves gyanúsítottat pszichiátriai intézetbe szállították, mivel - ahogyan azt a a helyi rendőrség és az ügyészség irodája is közölte - tisztán látható volt, hogy az elkövető mentális betegség tüneteit mutatta a letartóztatása idején.

A nyomozás jelenlegi fázisában egyelőre nincsenek konkrét bizonyítékok arra, hogy a gyanúsított tudatában lett volna annak, hogy az AfD politikusát sebesítette meg, amikor elkövette a támadást

– állítja a helyi rendőrség.

Az AfD helyi szervezetének tájékoztatása szerint az incidens a piactér közelében történt. Az AfD jelöltje állítólag egy plakátrongálót ért tetten. Amikor megpróbálta ebben megakadályozni, akkor az illető megtámadta, s késsel megsebesítette. A megtámadott jelölt egyelőre kórházban van könnyebb, vágott sebesülésekkel.

Az AfD tájékoztatásában „baloldali szélsőségesként” írta le a támadót, ezt azonban hivatalosan még nem erősítették meg.

A párt szerint három elkövető vett részt a támadásban, és ketten közülük elmenekültek.

Meg vagyunk döbbenve és le vagyunk sújtva

– mondta Markus Frohnmaier, az AfD tartományi elnöke.

A Bild közlése szerint maga a sérült készített egy videót arról, ahogy a plakátrongáló férfi nyomába eredt. Ez a felvétel azóta több közösségi oldalon is elérhetővé vált.

A képviselőjelölt a videón azt kiabálja a későbbi támadójának, hogy „Állj! Állj meg ott!”. Az is jól látszik, hogy a menekülő férfinál több AfD választási plakát van, és feltehetően snitzert tart a kezében – írja a Mandiner

Pénteken Mannheimben egy 25 éves afgán a piactéren tartott iszlámellenes rendezvényen kést rántott, és megsebesített hat embert, köztük egy rendőrt is, aki később belehalt sérüléseibe.

Nem mindenki gyászolja azt a rendőrt, akit egy afgán késelt halálra Mannheimben

Németországot a döbbenet és a gyász borítja be, miután egy afgán migráns halálra késelt egy rendőrt Mannheimban. Nem mindenki gyászol azonban, sőt van olyan is, aki a közösségi oldalán örvendezett a kegyetlen gyilkosság után. Az egyperces videóban egy magát az interneten „Meta imámnak” nevező férfi példaképnek nevezte a gyilkos migránst, és arra szólította fel a többi iszlamistát, hogy kövessék a példáját – adta hírül a V4NA.

Udo Vetter, büntetőjogra szakosodott ügyvéd a Focus Online-nak adott értékelést a jogi helyzetről. Véleménye szerint férfi három bűncselekményt követett el a rövid videóban. Először is, bűncselekményeket hagyott jóvá és dicsőített, ezen kívül bűncselekmény elkövetésére is biztatta az embereket, végül pedig gyűlöletkeltés miatt is eljárás indulhat ellene. Ha elítélik, akár öt év börtönbüntetésre is számíthat – vélekedett a szakértő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában