Olimpia

2024.08.04. 18:49

Elmaradt a csoda a franciák ellen, véget ért az olimpia a férfi kézilabda-válogatottnak

Hősiesen küzdöttek a fiúk, de nem sikerült a bravúr a hazai pálya előnyeit élvező rivális ellen. A magyar férfikézilabda-válogatott 24–20-ra kikapott Franciaországtól, így az együttes számára véget ért a párizsi olimpia.

Kemma.hu

Elmaradt a csoda. A magyar férfikézilabda-válogatott 55 percig tartotta a lépést a világklasszisokkal felálló franciákkal, a hajrára azonban elfogyott. A nemzeti csapat négy gólos különbséggel kikapott, így nem jutott a legjobb nyolc közé, és a csapat számára véget ért a párizsi olimpia. A vasárnap délutáni mérkőzést parázs hangulatban, közel hatezer szurkoló előtt rendezték meg a párizsi Déli Arénában.

PRANDI, Elohim; FAZEKAS Gergõ; ILIC Zoran, olimpia, kézilabda
Fazekas Gergő (b2) és Ilic Zoran (j2), valamint a francia Elohim Prandi (b) és Luka Karabatic (j) a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kézilabdatornája B csoportjának utolsó fordulójában játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a Dél-párizsi Arénában 2024. augusztus 4-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Három percig gól nélkül zajlott a találkozó, a negyedik minutum elején a franciák szerezték meg a vezetést. A januári németországi Európa-bajnokságot kihagyó Mikler Roland parádés védéseinek köszönhetően 10–6-os állásnál nem tudott még nagyobb előnyre szert tenni a remekül kezdő francia együttes. A szegediek 39 éves veteránja ötből négy lövést hárított, egyedül a Veszprém világklasszis játékosa, Hugo Descat tudta meglepni a szélről az eredetileg tartalékként kiutazó kapust. A francia balszélső az első félidőben a hátán vitte a francia válogatottat, hiszen négyszer is betalált. A játékrész végére háromra sikerült felzárkóznunk.

A második játékrész eleje a galloknak sikerült jobban, a hazaiak 14–10-es előnyre tettek szert, amit fantasztikus védőmunkával és közel hibátlan támadójátékkal, többek között az elmúlt öt szezonban Tatabányán játszó Ancsin Gábor találatainak köszönhetően gyorsan sikerült ledolgoznia Chema Rodriguez csapatának. 

A dánok elleni meccsen pihenő Imre Bence ötödik góljával már 18–16-ra a piros mezben játszó magyar válogatott vezetett. Az idegtépő mérkőzés utolsó tíz percére 19–18-as magyar előnynél fordultak a felek, de elég volt két pillanatnyi kihagyás ahhoz, hogy újra hátrányba kerüljünk. Az izgalmakat Chema Rodriguez szövetségi kapitány sem bírta, akit Ligetvári Patrik nyugtatott le a kispadon. 

Ennyi volt az olimpia

A magyar válogatott a folytatásban nem tudott mit kezdeni a franciák támadójátékával, 22–19-es hátrányban fordult rá az utolsó öt percre. Mindent feltettünk egy lapra, a franciák védekezése szervezettebbé vált, amivel nem tudtunk mit kezdeni, így az olimpiai-, és Európa-bajnoki címvédő jutott negyeddöntőbe. Az olimpia után visszavonuló 40 éves Nikola Karabaticnak ezzel megmaradt az esélye arra, hogy negyedszer is olimpiai aranyérmes legyen.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa magyar szempontból a Ferencvárosból Kielbe igazoló Imre Bence lett hat találattal.

A MOL Tatabánya kapusa Bartucz László ezúttal nem volt a mérkőzéskeretben.

Olimpiai csoportmérkőzés, Párizs
B-csoport, férfiak:
Franciaország–Magyarország 24–20 (11–8)

Magyarország: Imre B. 6, Ancsin G. 4, Szita Z. 4, Lékai M. 2, Bóka B. 1, Bánhidi B. 1, Bodó R. 1, Ilic Z. 1.  Szövetségi kapitány: Chema Rodriguez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!