Párizsi olimpia

2024.08.07. 12:10

Olimpia 2024: a birkózó Lévai Zoltán helyezetlenül zárt

A dorogi születésű olimpikon kedden befejezte szereplését a párizsi olimpián, nem folytathatja szereplését a vigaszágon. A 28 éves Lévai Zoltán győzelemmel mutatkozott be élete első olimpiáján, azonban a negyeddöntőben nem bírt azeri riválisával.

Luter Márk

A hetedik kiemelt Lévai Zoltán győzelemmel debütált, miután a nyolcaddöntőben megverte a világ-, és Európa-bajnok török Burhan Akbudakot, majd a négy közé jutásért vívott mérkőzésen kikapott az azeri színekben versenyző Eb-aranyérmes Sanan Suleymanovtól a párizsi olimpia keddi versenynapján.

LÉVAI Zoltán
Lévai Zoltán a negyeddöntőben fejezte be a szereplését a párizsi olimpián
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Lévai Zoltán nem folytathatja a vigaszágon

A második kiemelt azeri Sanan Suleymanov kikapott a 77 kilogrammos kötöttfogású versenyszám kedd esti elődöntőjében. A dorogi születésű birkózó szerdán a vigaszágon folytathatta volna a párizsi olimpiát, amennyiben legyőzője bejutott volna a döntőbe.

Két mérkőzést birkózott élete első olimpiáján

Az élete első olimpiáján szereplő 28 éves magyar sportoló a nyolcaddöntőben nagy küzdelemben, 2–1-re legyőzte a török Akbudakot, így bejutott a legjobb nyolc közé.

A Budapesti Honvéd sportolója a negyeddöntőben megszerezte a vezetést, majd riválisa később szerzett pontjával 1–1 arányban kikapott, egy győzelemmel és egy vereséggel a vigaszágban bízhatott, amivel két győzelemre kerülne az olimpiai bronzéremtől.

Ebben a súlycsoportban összesen tizenhat birkózó kvalifikált a multisport-eseményre, így a nyolcaddöntővel kezdődtek a küzdelmek.

További négy magyar birkózónak szurkolhatunk a párizsi olimpián

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjában a regnáló világbajnok Losonczi Dávid szerdán, a szabadfogásúaknál 65 kg-ban a vb-címvédő Muszukajev Iszmail szombaton kezdi versenyzését, míg 125 kg-ban a többszörös Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániel lesz érdekelt, aki pénteken mutatkozik be.

A nőknél 76 kilogrammban a kétszeres Eb-bronzérmes Nagy Bernadett lép szőnyegre szombaton.

Az olimpia birkózóküzdelmeit a párizsi Mars-mező Arénában rendezik, melyek vasárnapig, vagyis az olimpia zárónapjáig tartanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!