Interjú

2024.07.26. 06:55

Koch Máté: Nem turistaként megyek az olimpiára, csak a feladatra koncentrálok

A komáromi születésű, Tatát pedig a második otthonának tekintő világbajnok párbajtőröző, Koch Máté is nyilatkozott nekünk olimpiai utazása előtt.

Kemma.hu

Koch Mátét, a Vasas vívóját az sem zavarja, hogy olimpiai esélyesként tekintenek rá, lapunknak pedig azt is elárulta, mit jelent számára a vívás.

Koch Máté esélyes az éremre az olimpián
Koch Máté esélyes az éremre az olimpián
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Kevesen tudják rólad, hogy Komáromban születtél. Mi kötötte a szüleidet a Duna-parti városhoz?
– Anyukám tatai születésű, a nagyszüleim pedig a mai napig ott élnek. Nagyon sokat járok Tatára, az edzőtáborba, ha ott vagyok, akkor mindig meglátogatom őket. Emellett a családdal is mindig megyünk hozzájuk. Azóta már a nagybátyám is visszaköltözött Tatára. Nagyon szeretem ezt a kisvárost, mintha a második otthonom lenne. Lassan annyi időt töltök Tatán, mint Budapesten.
– Mennyire ismered a szülővárosod, Komáromot?
– Komáromról sok emlékem nincs, viszont a nagyobbik testvérem Észak-Komáromban tanul.
– Milyen kapcsolatban vagy a Komárom-Esztergom vármegyei vívókkal, Muhari Eszterrel, vagy éppen Gnám Tamarával?
– Ez a két lány a pályafutáson nagy részét végigkísérte. Eszterrel korábban együtt jártunk edzésre, amíg át nem igazolt a Tatabányához. Tamikával is nagyon jó kapcsolatom van, de említhetném Kun Annát és Büki Lilit is. Férfi párbajtőrben is van egy tatai versenyzőnk, Keresztes Ádám, de Esztergályos Patrikkal is voltam egy csapatban korosztályos világversenyeken. Így nem csak a nagyszülői ág, hanem a versenytársaim által is van tatai kötődésem.

– Több interjúban említetted, hogy a nevelőedződdel feszültté vált a viszonyotok az edzőváltásodat követően. Sikerült Halla Péterrel rendezni a kapcsolatotokat?
– A kapcsolatunk már nem lesz sohasem olyan, mint régen. Egy idősebb emberről beszélünk, akit olyan sérelmek érhettek, amiket nehezen dolgoz fel. Nekem pedig azzal kell foglalkoznom, hogy az olimpiára minél felkészültebben menjek.
– Milyen új impulzusokat kaptál új edződtől, Boczkó Gábortól?
– Nagyon sokat segített nekem, sokat tanultam tőle. Ez látszik az elmúlt két év eredményein és a világranglista helyezésemen is. Az olimpiára akár világelsőként is kimehetek, ha úgy sorsolnak. Boczkó Gábor jó választás volt, jó szakemberrel dolgozom együtt.
– Sokan csapatban és egyéniben is érmet várnak tőled az olimpián. Nem érzed ezt tehernek?
– Nem érzem, hogy nagy lenne a nyomás, ez benne van a pakliban. Aki ott van a világranglista elején, arról azt gondolják, a végső győzelemre is esélyes. Nyilván én is úgy megyek ki, hogy ne én féljek a világranglista 17-től, vagy 32-től, hanem ők féljenek tőlem. Ezzel a felfogással vívok majd Párizsban és remélem, meglesz az eredménye.
– Mit nézel majd meg Párizsban, ha lesz egy kis időd?
– Párizsban elég sokszor jártam már, az olimpiai faluban nyilván körül fogok nézni, hogy mi hol van, milyen programok vannak. A lényeg azonban az, hogy én nem turistaként megyek Párizsba, bármennyire szép és sok látványosság van. Én a versenyzésre fogok koncentrálni. A nagy sportolók azt mondják, az a siker titka, ha valaki ki tudja zárni a történéseket, a külsőségeket és csak a feladatra koncentrál. Így teszek én is.
– Mit üzensz a Komárom-Esztergom megyei fiataloknak, miért érdemes a vívással foglalkozni? Mit jelent neked ez a sportág?
– A vívás megtanított, hogy maradjak mindig két lábbal a földön. Számomra a kitartást jelenti, azt, hogy sose adjuk fel. A vívás jó versenyzési élményt ad, a sikert pedig úgy találhatjuk meg, ha szerények maradunk, alázattal viseltetünk a sportág iránt. Ha egy siker után nem szállunk el, hanem a földön maradunk, akkor nem lesznek nagy kilengéseink.

Koch Máté világbajnokként vág neki az olimpiának

Koch Máté 2016-ban az újvidéki kadét Európa-bajnokságon a párbajtőrcsapat (Nagy Dávid, Bende Bence, Andrásfi Tibor) tagjaként aranyérmet nyert – olvasható a Wikipédián. A 2017-es junior Eb-n csapatban (Andrásfi Tibor, Esztergályos Patrik, Siklósi Gergely) bronzérmet szerzett. A 2018-as junior Európa-bajnokságon egyéniben bronzérmet szerzett. 2019-ben a junior Európa-bajnokságon és a junior világbajnokságon is az aranyérmes magyar csapat tagja volt. Ugyanebben az évben a felnőtt Eb-n bronzérmet szerzett csapatban (Berta Dániel, Rédli András, Siklósi).
2023-ban Európa-játékokon a férfi párbajtőrcsapat (Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor) tagjaként aranyérmet nyert, ami egyben Európa-bajnoki címet is jelentett. A 2023-as milánói vívó-világbajnokságon aranyérmet szerzett, a döntőben az olasz Davide Di Verolit legyőzve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!