Kultúra

2017.03.13. 11:28

Megyeszerte megemlékezések lesznek nemzeti ünnepünkön

Számos településünkön emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról.

kemma.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján a megye szinte minden településén ünnepi megemlékezésre várják a lakosokat. Körképünkből megtudhatják hol, milyen programok lesznek.

Ács: Március 15-én délelőtt 10 órakor a Gárdonyi Géza Általános Iskolában lesz az ünnepség, ahol Lakatos Béla mond beszédet, majd utána koszorúzás. 10:45-kor a Természetjáró Bakancsos Klub kerékpártúrát szervez aznap a kastélyparkból. Az 1848/49-es emlékhelyeket látogatják meg.

Bábolna: Március 15-én 13:30-kor ünnepi testületi ülés lesz, ahol megerősítik Hidaskürt testvértelepüléssel az együttműködést. Ezt követően 15:00-kor megemlékezés kezdődik a Szabadidőközpontban, ahol beszédet mond dr. Veres Zoltán a megyei önkormányzat jegyzője, műsort ad az Anonim Drámacsoport, majd utána a szokásos három helyen lesz koszorúzás.

Dorog: Dorog Város Képviselő-testülete az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján ünnepi megemlékezésre várja a dorogiakat. A „Talpra magyar” című ünnepi műsorban közreműködnek Békefi Viktória, Makrai Pál és Fekete Sándor László művészek. Az esemény március 15-én, szerdán 10 órakor kezdődik a Petőfi téren. A programot koszorúzás zárja.

Esztergom: Hagyományosan a Szent Imre Szakgimnázium dísztermében kezdődik a városi rendezvény szerdán délelőtt 10 órakor, ahol az ünnepi megemlékezés mellett átadják a Pro Urbe díjakat és a menetzászlókat. Ezt követően emlékmenet indul a szentgyörgymezői ’48-as honvédtemetőbe, ahol szavalattal, ökumenikus áldással, tábori misével várják a lakosságot, illetve itt kerül sor a koszorúk elhelyezésére is.

Kisbér: Az önkormányzat és a Wass Albert Művelődési Központ közös szervezésében emlékeznek meg a város lakói március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójáról. A programsorozat 18.15-kor koszorúzással kezdődik a Petőfi szobornál, majd fáklyás felvonulás indul az általános iskolától a művelődési központig, ahol este hétkor kezdődik a műsor. Az ünnepi beszédet Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mondja, majd a Petőfi Sándor Általános Iskola 8/B osztályos tanulói lépnek fel.

Komárom: Március 15-én 11:00-kor a Kopjafás emlékparkban kezdődnek a megemlékezések, ahol beszédet mond dr. Borhy László egyetemi tanár, az ELTE-BTK dékánja, ünnepi műsort adnak a Kultsár István Szakközépiskola diákjai, valamint közreműködik Horsa István és zenekara, Havay Viktória és Korpás Éva népdalénekes, továbbá a Garabonciás Néptáncegyüttes. Délután kettőkor a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban beszédet mond Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, ünnepi műsort adnak a Bozsik József Általános Iskola diákjai, közreműködik a Duna Népdalkör. Ezen a napon a Monostori Erődben egész napos Kokárda Fesztivált rendeznek különböző érdekes műsorokkal.

Lábatlan: A helyi Arany János Általános Iskola és Művészeti Iskola diákjainak csoportja közreműködik az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségen, amely szerdán 11 órakor kezdődik a Március 15. téren. Az eseményre a város minden lakóját várják.

Nyergesújfalu: Szerdán 10 órától a Pro Patria szobornál tartanak megemlékezést. Menner Petra önkormányzati képviselő mond beszédet, közreműködik a zeneiskola fúvószenekara és Patka Heléna színművész. Ezt követően a Feleségek felesége című, Szendrey Júliát idéző monodráma látható a közösségi házban.

Oroszlány: A 48-as ligetben Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Lazók Zoltán polgármester ünnepi beszédével kezdődik és koszorúzással folytatódik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából megrendezett programsor. Ezután 18 órakor a „Széchenyi emlékek nyomában Európában” című kiállítás kezdődik, amit dr. Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke nyit meg. Fél órával később az Ismerős arcok zenekar koncertje kezdődik az ünnepi műsor részeként. Az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár színháztermében a rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.

Tata: Március 14-én 8 órakor kezdődik a Vaszary-iskola március 15. alkalmából rendezett ünnepsége. 10 óra 30-tól a Geszti Óvodában a Tatai Dandárzenekar. Délután 4 órától városi ünnepség kezdődik. Először Mansbarth Antal katolikus pap az 1848-49-es forradalom mártírjának emléktáblájánál áldást mondana, majd a Hamary Dániel tüzér hadnagy márványtáblájánál lesz megemlékezés. Végül a tatai vár udvarán álló emlékoszlopnál tartanak ünnepi beszédet. Március 16-án, 8 órától a Kossuth téren lesz ünnepség a magyar zászló és címer napja alkalmából.

Tatabánya: Szerdán 15 órakor a Bánhidai Szoborparkban emlékeznek közösen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. Beszédet mond dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, az eseményen részt vesz Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő. Az ünnepségen közreműködnek: Tatabánya Város Fúvószenekara, Forizs Balázs és barátai, a Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola énekkara, Nagyigmándi Lovaskör, illetve a Jászai Mari Színház, Népház színművészei.

Tát: Ünnepi megemlékezést szerveznek az 1848-as forradalom és szabadságharcról Táton, a Hősök terén március 14-én. A rendezvény 17:50-kor térzenével kezdődik, ezt követi 18 órától az irodalmi műsor. Beszédet mond Filip Csabáné. Közreműködik a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekar és a Táti Férfikórus.

Almásfüzitő: Március 14-én délután 2 órakor a 1848/49-es kopjafánál ünnepi beszédet mond Beró László alpolgármester, a Fekete István Általános Iskola diákjai műsort adnak, majd koszorúzás lesz.

Annavölgy: Március 15-én 9:30-tól várják azokat, akik szeretnének részt venni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen az óvodánál.

Ácsteszér: Táncsics Mihály szülőfalujában 11 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés március 15-én a művelődési házban. A 169 évvel ezelőtti eseményekre Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő emlékezik vissza, majd a diákok műsora következik a díszpolgári cím átadása után. Végül a falu legismertebb szülőttének leszármazottai és különböző szervezetek vezetői megkoszorúzzák Táncsics szobrát.

Bajót: Az önkormányzati képviselő-testület kulturális bizottsága szervezésében az ünnepi megemlékezés kedden 11 órakor kezdődik a falu főutcájában működő művelődési házban.

Bajna: Március 14-én 12 órakor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő megemlékezést és koszorúzást tartanak Bajnán. Az ünnepi műsor a Bajnai Simor János Általános Iskolában lesz, a koszorúzást pedig a Hősök terén fogják tartani.

Bana: Március 15-én 10:00 -kor ünnepi műsor és koszorúzás lesz a faluközpontban, ahol beszédet mond Sáhóné Horváth Márta polgármester.

Csolnok: Március 15-én 10 órai kezdettel az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére emlékműsort szerveznek a Művelődési Háznál. Fellépnek a Zeneiskola és az általános iskola diákjai. A program zászlófelvonással zárul.

Csém: Március 14-én 14:30-kor a faluközpontban ünnepi köszöntőt mond Dián Erzsébet polgármester, műsor, majd koszorúzás a kopjafánál.
Gyermely A Gyermelyi Általános Iskolában szerdán 11 órakor az iskolások ünnepi műsorával kezdődik a megemlékezés. Fellép a Gyermelyi Dalárda, majd az Összetartozás terén koszorúzzák meg az emlékművet.

Héreg: Szerdán 16 óra 30-kor a református templomtól lesz felvonulás a hősök emlékművéhez, ahol ünnepi műsor kezdődik.

Epöl: Március 14-én 16 órától várják a lakosságot az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett ünnepségre Epölön, a Közösségi Házban. Fellépnek az óvodások és az iskola tanulói, műsort adnak a Népdalkör tagjai. A műsort koszorúzás zárja.

Kecskéd: Az általános iskola szervezésében a ’48-as emlékoszlopnál, kedden 16.30-kor kezdődik az ünnepség.

Kesztölc: Március 14-én 16 órakor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartanak Kesztölcön a Szabadság téren. Rossz idő esetén a műsort a Művelődési Házban tartják meg, ezután kerül sor a koszorúk elhelyezésére.

Környe: A környebányai Hősi Emlékműnél március 15-én 16 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés és koszorúzás. A környei programok 17 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődnek a Római Katolikus Templomban, majd 17.30-tól a Művelődési Házban folytatódnak.

Leányvár: Március 14-én a Leányvári Általános Iskola – Grundschule tanulói iskolai vetélkedő keretén belül emlékeznek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról.
Mogyorósbánya Március 14-én 11 órai kezdettel megemlékezést tartanak Mogyorósbányán az általános iskolában. Műsort adnak az óvodás és iskolás gyerekek, majd az ünnepség a Petőfi-emlékmű megkoszorúzásával ér véget.

Mocsa: Március 15-én 10:00 órakor a polgármesteri hivatalban kezdődik az ünneplés, beszédet mond Ölveczky Gábor a Klapka György Alapítvány elnöke, műsort adnak a Kiscsillag óvoda óvodásai, az Arany János Ált. Iskola diákjai, valamint a Mocsai Népdalkör közreműködik. Egy Kossuth-emléktáblát koszorúznak majd a műsorok és beszéd után.

Nagyigmánd: Március 15-én 10:00-kor a Vértanúk terén kezdődik az ünnepség, ahol beszédet mond Hajduné Farkas Erika polgármester, majd műsor keretében következik a Nagyigmándért Emlékérem átadása. Ezt követi a Nagyigmándi Lovaskör huszárbandériumának felvonulása, majd 11:00 órakor a katolikus temetőben, 11.30-kor a Szentmihály-puszta temetőben lesz koszorúzás, ahol beszédet mond dr. Füles Zoltán jegyző.

Nagysáp: Március 14-én 15 órai kezdettel a Bajnai Simor János Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskolája ünnepi műsort szervez a Művelődési Házban. A megemlékezésen az érdeklődők meghallgathatják az iskolások műsorát, majd az esemény a Petőfi-dombormű megkoszorúzásával ér véget.

Piliscsév: Március 14-én 16 órai kezdettel a Hősi Emlékműhöz várják az emlékezőket. A Piliscsévi Általános Iskola 7. osztályosai ünnepi műsort adnak elő, az Asszonykórus pedig ’48-as dalokat énekel. Aki teheti, egy szál gyertyát vagy mécsest vigyen magával.

Pilismarót: Március 15-én 10 órakor rendeznek ünnepséget és koszorúzást Pilismaróton, a Nemzeti Emlékoszlopnál. Az ünnepi műsort az általános iskola 7. osztálya adja elő, ünnepi beszédet mond Dávid Éva alpolgármester.

Sárisáp: Március 15-én, szerdán 10 órakor a Szabadság téren az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepséget rendeznek Sárisápon. Ezt követi a „Víz alatt világ” című kiállítás megnyitója és eredményhirdetése is, amit az évforduló alkalmából írtak ki gyerekek részére.

Süttő: A Duna-parti településen a község közös megemlékezése kedden 17 órakor kezdődik az Áprily téren.

Szákszend: Március 14-én, kedden, az Öveges József Általános Iskola tanulóinak műsorát László Kálmán polgármester ünnepi beszéde követi és a Magyarock Dalszínház művészeinek előadása zárja. A megemlékezés 16 órakor kezdődik a faluházban.

Tokod: Az önkormányzat szeretettel várja a lakosságot az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére rendezendő ünnepségre, amelyet a
Hegyeskő Általános Iskolában tartanak március 14-én 16 órai kezdettel. Az ünnepi köszöntő után az általános iskola diákjai adnak elő műsort, majd koszorúzás következik a Petőfi szobornál, ahol közreműködik a Gardellaca énekkar.

Tokodaltáró: Március 14-én 17 órai kezdettel a Bányász Kultúrotthonban ünnepi megemlékezést tartanak. Az általános iskola 6. osztályosainak műsora után a résztvevők átsétálnak az 1848-as emlékműhöz, ahol koszorúzással zárják a rendezvényt.

Úny: Március 15-én reggel 9 órától az Únyi Carino Lovas S.E. hagyományőrző huszárfelvonulást szervez a településen, korabeli ruhákban. 10 órától a Fő téren óvodások és iskolások műsora kezdődik. Majd egy közös séta után a Kossuth-emléktáblánál koszorúzással fejezik be a rendezvényt.

Vértesszőlős: Szerdán 10 órakor a Pátria Faluközösségi Egyesület, Református Egyházközség szervezésében az Ady utcai emlékműnél emlékeznek meg a 1848/49-es forradalom és szabadságharcra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!