Közélet

2016.04.18. 12:13

Rekord és újratervezés a Gerecse 50-en

Címkék#Tatabánya

Csodálatos idő, gyönyörű erdő, kiváló szervezés: nem véletlen, hogy az ország legnépszerűbb teljesítménytúrája, a Gerecse 50 (és nem mellékesen a 30, a 20 és a 10 kilométer) 2016-ban rekord számú résztvevőt vonzott.

Mórocz Károly

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Több, mint tízezren rótták a Gerrecsét
[/caption]Immár 35. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát, negyedszer közösen a megyei természetbarát szövetség és a magyar természetbarát szövetség. Az 50 kilométeres távon a tatabányai Jubileum-parkba 3277 túrázó ért célba a 12 órás szintidő alatt. A 35 év alatt 63 204 volt az indulók száma, ebből 59 175 a teljesítő. Harminc kilométeren az idén 1079, húszon 3246, tízen pedig 2440 volt a célba érkezők száma. A négy távon tehát 10 042 volt a teljesítő. Nyolcan 1982-től kezdve minden alkalommal teljesítették az 50 kilométert: Hluchany József (Győr), Holczhacker József (Tatabánya), Krenner Antal (Vértesszőlős), Szabó András (Süttő), Szabó Elemér és Szabó Szilárd (Budapest), Vadócz Péter és Wiszt Ferenc (Tatabánya).

Igazi kirándulóidő várta a résztvevőket, és végig maradt is a kellemes napsütés. A rajt-cél állomáson két nagy rendezvénysátorban lehetett készülődni. A legkisebbek Törptúrán próbálhatták ki erejüket a közeli Csónakázó-tó körül.

– Ugyanolyan érdekes a kicsiknek ez, mint a nagyoknak a félszáz kilométer – mondja Vadóc László, Tatabánya Város Szabadidősport Szövetségének elnöke.

– A gyerekek persze nem fáradnak el, bőven marad energiájuk játszani. Erre készültünk, kellemesen tölthették el itt az időt, amíg anyára, apára, vagy a nagytesóra vártak. Egy kedves sztori: miután a 20 kilométeres túrát legyűrte egy 8 éves kisfiú,  utána ragaszkodott a Törptúrához is. Szülei elengedték – és addig leültek pihenni.

– Mindenkinek jutott jelvény és kitűző – mondja Horváth Zoltán főszervező, a megyei természetbarát szövetség elnöke. – A Vértesi Erdő Zrt. munkatársai technikai segítséget nyújtottak, valamint a résztvevő gyerekek örömére 400 kis üveg mézet is kiosztottak a gyerekeknek. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. lajtos kocsijaiból hat helyszínen lehetett friss vízhez jutni. Érdekesség, hogy induláskor mindenki kapott egy flakon vizet, és annak, aki környezetbarátként visszahozta a műanyag palackot, egy Túró Rudi volt a jutalma.

A rendezvény színvonalának emeléséhez hozzájárult Tatabánya és Tata város önkormányzatának támogatása is.
Megtudtuk, hogy három szervezet elsősegélynyújtóihoz lehetett fordulni hat állomásnál, nagyobb baleset nem történt. A tatabányai Közgáz egészségügyi tagozatának diákjai sokat segítettek.

Ez már túl nagy tömeg volt
A főrendező Horváth Zoltán egyik szeme sír, a másik nevet: – Jó érzés, hogy ennyien beírták a naptárjukba április harmadik szombatját, és nem csak beírták, hanem el is jöttek. Gratulálok mindenkinek, aki teljesítette a különböző távokat. Ugyanakkor hiába volt másfél száz lelkes és hozzáértő aktivistánk – többségük a tatabányai Vulkán TSE és a Volán SE tagja –, ekkora embertömeg gördülékeny útnak indítása már közel áll a lehetetlenhez. Legalábbis az, hogy ne kelljen sokat várakozni. A természet teherbíró képességét szintén próbára teszi egy napon több mint tízezer túrázó, valamint a talán még egyszer ennyi kiránduló. A tapasztalatokat összegezve mindenképpen megfontoljuk, hogy jövőre milyen változtatások legyenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!