Közélet

2009.10.14. 13:52

Szijjártó: Semmi közünk az esztergomi tüntetéshez

Szijjártó Pétertől, a Fidesz szóvivőjétől megkérdeztük: mennyire tartja etikusnak, hogy Esztergomban a hatalom saját maga mellett szervez demonstrációt:

Szűr Annamária

Meggyes Tamás esztergomi polgármestert és országgyűlési képviselőt még nem hallgatta meg Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke - tudtuk meg Szijjártó Pétertől. Mint ismeretes, a pártelnök a parlamenti képviselőjelölteket felcsúti házában fogadta és fogadja ebben az időszakban, hogy utána eldöntse, kiket látna szívesen frakciójában.

Szijjártó Pétertől megkérdeztük azt is, mennyire tartja etikusnak, hogy Esztergomban a hatalom saját maga mellett szervez demonstrációt, s hogy Fidesznek, amely egyértelműen kormányzásra készül 2010-ben, szüksége van-e ilyesfajta erőfitogtatásra. Pénteken a helyi Fidesz, a Fidelitas (és még hét szervezet) tüntet Meggyes Tamás és a városvezetés mellett, valamint a szocialista lejárató kampány, a gyűlöletportálként aposztrofált szeretgom.hu internetes oldal ellen.


– A demokrácia egyik alapvető eleme, hogy az emberek véleményt nyilváníthatnak. Nem szabad elvitatni ezt a jogot a hatalmat gyakorlóktól sem. Persze, akinek nem tetszik Meggyes Tamás munkássága, az is ugyanígy kimehet tiltakozni. Az biztos, hogy mi itt, a Fidesz-központból semmilyen szinten nem folyunk bele az esztergomi tüntetés szervezésébe. Ha ők helyben úgy gondolják, hogy nekik így is ki kell mutatniuk támogatottságukat, véleményüket, hát tegyék – utalt a szóvivő arra, hogy a párt és a Fidelitas helyi szervezetei rendezik a demonstrációt.

A Duna-parti város polgármestere a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy a Fidesz és Meggyes Tamás nem két külön dolog, így arról is érdeklődtünk Szijjártó Péternél, hogy aki Meggyes Tamást támadja, az a Fideszt is támadja-e.
– Meggyes Tamás a Fidesz színeiben lett polgármester, s országgyűlési képviselő, nyilván politikai szándék is van az őt ért támadások mögött. Országos szinten elkezdődtek a fideszesek elleni lejárató akciók. Sajnos vannak olyan szerencsétlen esetek, amelyek miatt az esztergomi nagyobb nyilvánosságot kap – mondta Szijjártó Péter, akitől természetesen azt is megkérdeztük, hogy milyen szerencsétlen esetekre gondol. Válaszában először arról beszélt, hogy voltak olyan történetek, amelyeknek sok kárvallottja volt, majd hozzátette: a médiában nyilván baloldali nyomásra a helyi ügyek is országos visszhangot kaptak.

Megsemmisítik a kérdőíveket

A Fidesz helyi szervezete szerint a város és vezetése kiemelt szerepet kapott a becsületsértő és rágalmazó hadjáratban a közelmúltban. Ezt elítélendő a civilekkel és a Fidelitas-szal békés demonstrációt szerveznek pénteken a Széchenyi térre. Varga Ferenc Csaba városi rendőrkapitány elmondta: „a tervezett rendezvényeket bejelentették, az engedélyt megkapták.”

Steindl Balázs, a párt helyi elnökétől megtudtuk: a tüntetésre hívó szórólapok mellett 2-3000 kérdőívet is kiküldtek.

– Felmérjük, hányan vennének részt hasonló rendezvényen. Elsősorban a szimpatizánsainknak küldtük el a kérdéseket. A névtelenséget garantáljuk, adatvédlemi nyilatkoztatot is csatoltunk a kérdésekhez. Az íveket megsemmisítjük. Név, lakcím nélkül, aláírásokkal érkeznek vissza az ívek. Eddig mintegy 5-600 darab. A Bikini-koncert nem marad el– tette hozzá az elnök.

Steindl Balázs, a párt helyi elnökétől megtudtuk: a tüntetésre hívó szórólapok mellett 2-3000 kérdőívet is kiküldtek.

– Felmérjük, hányan vennének részt hasonló rendezvényen. Elsősorban a szimpatizánsainknak küldtük el a kérdéseket. A névtelenséget garantáljuk, adatvédlemi nyilatkoztatot is csatoltunk a kérdésekhez. Az íveket megsemmisítjük. Név, lakcím nélkül, aláírásokkal érkeznek vissza az ívek. Eddig mintegy 5-600 darab. A Bikini-koncert nem marad el– tette hozzá az elnök. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!