Közélet

2015.03.12. 08:38

Modern sürgősségi osztály épül a tatabányai kórházban

Helikopterleszállót is kialakítanak a Szent Borbála Kórház területén, ahol sürgősségi osztály épül pályázati forrásokból. Ha elkészül, az orvosi ügyelet is odaköltözhet.

Veizer Tamás

Lakossági fórumon tájékoztatták a tatabányaiakat a Szent Borbála Megyei Kórházat érintő fejlesztésekről a városházán. Dr. Lőke János főigazgató köszöntőjében kiemelte, milyen előzmények után kezdődtek meg a sürgősségi osztály építésének munkálatai, kezdve a pályázatírástól a szerződések megkötésén át a konkrét kivitelezésig.

Schmidt Csaba polgármester azt emelte ki, hogy a város számára miért fontos a kórház fejlesztése, a sürgősségi osztály kialakítása. Hozzátette: a megyében aktív betegellátás két kórházban, Tatabányán és Esztergomban zajlik. A megyeszékhelyen a betegek kétharmada igényli az ellátást, ezért is fontos, hogy megfelelő feltételek és eszközpark fogadja a gyógyulásra várókat az intézményben. A sürgősségi osztály még ebben az évben megkezdheti működését a kórház most épülő új szárnyában.

A sürgősségi osztály kialakítására a kórház 2013. május 15-én adta be a pályázatot, május 21-én befogadták, és a munkálatok augusztus 14-én meg is kezdődtek. Mindezt dr. Rajj Attila projektmenedzser mondta el a lakossági fórumon. Az intézmény 1,2 milliárd forintot igényelt, végül 1,193 milliárd forintot nyert  el a beruházásra.

A sürgősségi osztályról és betegellátásról dr. Onódi Lívia, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója, a projekt szakmai vezetője tartott tájékoztatót. Kiemelte: a sürgősségi ellátás nem egyenlő a sürgős ellátással, ismertette azokat a jogszabályokat, amelyek pontosítják az ellátás feltételeit. A Szent Borbála Kórházban megvalósuló beruházás infrastrukturális fejlesztést, új orvosi eszközök és műszerek beszerzését, informatikai bővítést tesz lehetővé. Ezek részeként helikopter-leszállópálya is épül a kórházban. A szakember felvázolta az állapotfelmérési rendszer öt részből álló szintjét.

A fórumon kérdésekre válaszolva dr. Lőke János elmondta: a humán erőforrást, a szakember-ellátást részben saját forrásból, részben a most készülő koncepció alapján biztosítják majd. A beruházás elkészültével a régi elképzelés szerint az sürgősségi osztály mellé költözik majd a háziorvosi ügyelet, ami javítja majd az ellátás minőségét és arányosabbá teszik az orvosok megterhelését. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!