Közép-Európa Bajnokság

2024.08.14. 11:25

A tatai izlandilovasok tripláznak: újabb nemzetközi versenyen indul Magyarország

A tatai „kis Izland” már eddig is úttörőnek számított. Ők szerezték meg Magyarország első izlandilovas érmeit, elindították az országos tenyészprogramot például. A Magyar, Izlandi Lovas Egyesület most két versenyzővel és három lóval immár a második Közép-Európa Bajnokságon öregbítheti tovább hazánk hírnevét.

Kemma.hu

Kremmer Veronika a Sjáliban, Tata mellett. Hamarosan a harmadik nemzetközi versenyen képviseli Magyarországot

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Újabb történelmi lépést tett a tatai székhelyű Magyar, Izlandi Lovas Egyesület: az idén már két lovassal és három lóval képviselik ugyanis hazánkat az Izlandilovas Közép-Európa Bajnokságon, Ausztriában. Mint ismert, 2020-ban vette fel teljes jogú tagjai közé Magyarországot az Izlandi Lovas Világszervezet a tataiak révén, és már a 2022-es Közép-Európa Bajnokságról két éremmel (egy ezüsttel és egy bronzzal) tért haza az egyesület tagja, Kremmer Veronika. 2023-ban aztán a világbajnokságon, kiemelt döntősként ötödik lett. Most Veronika és két lova, Ísbjörn vom Vindstaðir valamint Neptun vom Vindstaðir harmadjára bizonyíthat nemzetközi versenyen, míg Eva Engelke és Prins fra Hellu először mutatkozik be hazánk és a tataiak színeiben. A viadal augusztus 15-én kezdődik.

A tatai izlandilovasok dupláznak: újabb nemzetközi versenyen indul Magyarország
Straubinger Zoltán, a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület elnöke az izlandilovas Közép-Európa Bajnokságra készíttetett vándorkupával
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

Azt már Straubinger Zoltántól tudtuk meg, hogy Veronika az úgynevezett T1 és T4 tölt kategóriákban indul, Eva pedig az ötjármódú F2-ben. Hogy pontosan mit is jelentenek ezek a kategóriák? Kezdjük azzal, hogy az izlandi a világ egyik legtisztább vérvonalú lófajtája, több mint ezer éve úgy tenyésztik a szigetországban, hogy idegen lovakat tilos oda bevinni, és ha egy állat egyszer elhagyta az országot, vissza sem térhet oda. A járásuk is egyedülálló: a lépés, az ügetés és a vágta mellett a tölt, a pace jármóddal is rendelkezik, vagyis öt jármódra képesek. Ahogy személyiségük és fizikai felépítésük is különleges (rendkívül emberszeretőek ugyanakkor elképesztő teherbírásúak), úgy az izlandilovas versenyek is azok.

 Tehát, az izlandilovas versenyeken olyan, általános viadalok helyett, mint a díjugratás vagy a különböző derbik, itt a különböző jármódokban hajtanak végre feladatokat lovak és lovasok. És a versenyek maguk is inkább baráti összejövetelek, a különböző sportszámok mellett igazi közösségi együttlét, találkozópont is egy-egy izlandilovas verseny. Szórakoztató programok is várják a delegációkat, sokkal fontosabb az izlandi lovak ünneplése, a kapcsolatok ápolása, mint pusztán az éremosztás. 

A tataiak is készülnek rá, hogy újabb sportdiplomáciai kapcsolatokat építsenek ki, vigyék hazánk és Tata, valamint annak környékének hírét, megmutassák természeti, kulturális értékeinket.

Tatai izlandilovasok képviselik hazánkat

Kremmer Veronika, vagy ahogy mindenki becézi, Vroni Ísbjörn vom Vindstaðir-rel T1, míg Neptun vom Vindstaðir-rel T4 kategóriában indul majd. A tölt az izlandi lovak specialitása: ebben a négyütemű oldalirányú jármódban a lovas szinte rázkódásmentesen ül a nyeregben. Konkrétan egy pohár vízzel is végig tud úgy menni, hogy egy csepp sem megy ki. Természetesen a versenyeken nem vízzel egyensúlyoznak a lovasok. Az ítészek azt nézik, hogy sikerül-e szabályosan végrehajtania a feladatokat a lovasoknak és hogy a lovakat úgy irányítják-e, hogy hibátlanul haladjanak töltben különböző sebességekben is. 

Kremmer Veronika a magyar zászlóvala 2023-as izlandilovas világbajnokságon
Kremmer Veronika a magyar zászlóval a 2023-as világbajnokságon
Forrás: Magyar, Izlandi Lovas Egyesület/Facebook

Eva Engelke és Prins fra Hellu az F2 kategóriában indul majd. Ez az ötjármódú kategória, itt töltben, ügetve, úgynevezett középlésében, vágtában és pace-ben is bizonyítania kell lónak és lovasnak. Ismételni nem lehet, mindegyik jármód bemutatására egy lehetőség van. A pace olyan gyors jármód, amelyben a ló egyszerre mozgatja egy-egy oldalon a hátsó és az első lábát. 

Röviden a versenyről

A Közép-Európa Bajnokságokat kétévente rendezik meg. Az idei verseny az osztrák-német határ közelében, Sankt Radegundban lesz. A festői szépségű felső-ausztriai vidéken már várják a boxok, pályák, helyszínek a résztvevőket. 

  • Ausztria, 
  • Belgium, 
  • Németország, 
  • Nagy-Britannia, 
  • Franciaország, 
  • Olaszország, 
  • Luxemburg, 
  • Hollandia 
  • és Svájc képviselteti majd magát hazánk mellett augusztus 15-18. között.

Vroni és Eva is a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület tagja egyébként, de hazánk és Tata nemcsak általuk lesz képviselve a viadalon. A tataiak készítették el ugyanis a Közép-Európa Bajnokság vándorkupáját is. Mint Straubinger Zoltán elárulta nekünk, Erdélyben faragtatta ki a különleges emléktárgyat. 

– A trófea alapját Izland szigete alkotja zászlajával,melyen a négy ló a négy jármódot mutatja be. Legfölül a földgömbön pedig a világszövetség, a FEIF 23 tagországa lett kifaragva – magyarázta a saját elképzelés alapján készíttetett kupa szimbolizmusát az egyesületi elnök, aki azt is elárulta, hogy annyi névtábla került a kupára, amely a következő húsz évre elegendő.

Az Izlandilovas Közép-Európa Bajnokságot festői környezetben rendezik meg Ausztriában
Forrás: mem24.at

„Kis Izland” született Tatán, minőségi lóállománnyal

Persze közelebbi, rövidebb tábú tervei is vannak a tataiaknak. Azt már Németh Krisztina alelnöktől tudtuk meg, hogy állami szinten elfogadták a tenyésztési programjukat, amely azt jelenti, hogy a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület jogosult bevezetni, regisztrálni hazánkban az izlandi lovakat, mondhatni koordinálhatja, segítheti a hazai tenyésztést, emellett minden vármegyében szeretnének kialakítani izlandilovas központokat, amelyhez várják a jelentkezőket is. 

Azt pedig a „kis Izlandon”, a Tata és Agostyán között fekvő Sjáli Izlandi Lovas Parkban már bárki megcsodálhatja, hogy mindez mit is jelent. Tizenegy kanca és tizenegy csikó gyarapítja az állományt, amelynek létszáma immár a félszáz közelében van. Méghozzá nem is akármilyen a ménes: olyan minőségű lovakkal alapozták meg a magyar állományt, amelyből világbajnokok nevelődhetnek ki, és akár már 5 év múlva is magyar izlandi lóval indulhat magyar versenyző a nemzetközi viadalokon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában