Olimpiai fáklyaváltó

2024.07.12. 15:38

Tatai lány is vihette a párizsi olimpiai lángot

Egy tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai fáklyát Franciaországba. Kollár Zsuzsanna is futhatott az olimpiai lánggal, amely váltófutással jut el Párizsba.

Kemma.hu

Vármegyénk is érintett volt az olimpiai fáklyaváltóban. Kollár Zsuzsanna tatai amatőr sportoló is vihette az olimpiai lángot, a franciaországi Sens városában. 

Kollár Zsuzsanna a franciaországi Sens városában patinás társaságban vihette az olimpiai fáklyát
Kollár Zsuzsanna a franciaországi Sens városában patinás társaságban vihette az olimpiai lángot
Forrás:  beküldött

Az olimpiai fáklyaváltó szerves része az ötkarikás mozgalomnak

Bár a párizsi olimpia a megnyitóünnepséggel hivatalosan július 26-án, pénteken kezdődik, az ötkarikás játékok szerves részét képezi az olimpiai fáklyaváltó is. Először Görögországon belül mintegy 5000 kilométert tett meg a láng, amelyet április 26-án Athénban adtak át a párizsi olimpia szervezőinek és másnap emelték a háromárbócos Belém fedélzetére. A Földközi-tengeren áthajózva május 8-án érkezett meg Dél-Franciaországba, Marseille-be, ahonnan futók ezrei vitték és azóta is viszik az olimpia helyszínére.

Az olimpiai lánggal futhatott a tatai amatőr sportoló

Kollár Zsuzsannát, a tatai amatőr sportolót a munkahelyének köszönhetően érte az a megtiszteltetés, hogy egy szakaszon futhatott a fáklyával, ugyanis az ötkarikás játékokat támogató vállalat kollégái a világ minden tájáról szavazhatták meg, kik képviseljék a céget. Zsuzsanna ráadásul a vállalattól egyedüli magyarként került ebbe a nemzetközi csapatba. A tatai hölgy gimnazista kora óta fut rendszeresen.

– Az nem kifejezés, hogy nagyon izgultam a fáklyával a kezemben, és milyen megtiszteltetést jelentett ez a rövid futás! Amikor készültem, sokszor elképzeltem, milyen lesz – a valóság pedig még ezt is felülmúlta és örömmel éltem át a táv minden pillanatát. Máskor pár száz métert meg sem érzek a heti 35–40 kilométer mellett, most pedig ez lett életem egyik legnagyobb élménye” – emelte ki Zsuzsanna, akit férje és munkatársa is elkísért a helyszínre.

A tatai futó ráadásul meglehetősen illusztris társaságba került, hiszen a fáklyát tőle Orlann Oliere francia sprinter, olimpiai sportoló vette át, aki a 4x100 méteres francia váltó tagjaként ezüstérmes lett a júniusi római atlétikai Európa-bajnokságon. Még a marseille-i érkezésnél Florent Manaudou londoni olimpiai bajnok úszó vitte a partra a lángot, amellyel Basile Boli, a legendás futballista futhatott először francia földön. 

Május 9-én többek között a korábbi olimpiai-, és világbajnok kajakos, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke vitte a lángot a váltóban, amelynek hivatalos kapitánya a 2004-es athéni olimpiai játékokon győztes úszó, a francia Laure Manaudou.

Kollár Zsuzsanna adja át a lángot Orlann Oliere francia Eb-ezüstérmes atléta olimpikonnak
Kollár Zsuzsanna adja át a lángot Orlann Oliere francia Eb-ezüstérmes atléta olimpikonnak
Forrás: beküldött

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában