Olimpia

2024.07.24. 19:50

Muhari Eszter: Óriási, hogy idáig eljutottam!

Muhari Eszter az olimpia előtt adott nekünk interjút a Gerevich Aladár sportcsarnokban.

Körtvélyfáy Dina

Muhari Eszter szombaton már pástra lép az olimpián. A tatabányai színekben versenyző fiatal párbajtőröző a budapesti nyílt edzésükön nyilatkozott nekünk, ahol elárulta, milyen eredménnyel lenne elégedett, hogy érzi magát Tatabányán és mi a kedvenc elfoglaltsága a vívás mellett.

Muhari Eszter
Muhari Eszter számára hihetetlen, hogy az előkelő kilencedik helyen áll a világranglistán
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

– Az olimpiai felkészülés miatt felfüggesztetted az egyetemi tanulmányaid az Egyesült Államokban. Tervezed folytatni az iskolát? Milyen szakra jársz?

– Másfél évet elvégeztem már az egyetemen, ahol négyéves az alapképzés. Szeptemberben szeretnék visszatérni az iskolába, ahol gazdasági szakon tanulok.

– Említetted egy interjúban, hogy szereted az idegen nyelveket. Hány nyelven beszélsz?

– Valóban nagy fanatikus vagyok. Az idegen nyelvekkel kapcsolok ki, ez a szenvedélyem, a mindenem, nagyon élvezem, amikor ezzel foglalkozhatok. A víváson túl nagyon szívesen dolgoznék olyan szakmában, ahol szükség van az idegen nyelvekre, de a gazdasági elemzés is érdekel. Most tanulom az ötödik nyelvet, de nálam ez úgy működik, hogy egy nyelvben el kell jutnom a maximumig ahhoz, hogy a következőt elkezdhessem. Nem csak próbálok beszélni, papírt is szereztem az előző nyelvekből is. Szeretek külföldiekkel beszélni, és a nyelvük által jobban megismerni a kultúrájukat.

– Franciául is beszélsz? Erre Párizsban szükséged lehet...

– Igen, ezt a nyelvet épp tavalyelőtt kezdtem el tanulni az egyetemen és nagyon élvezem!

– Pár éve váltottál klubot, hogy érzed magad Tatabányán?

– Nagyon jól érzem magam, óriási változás volt számomra és a környezetemben élők számára is. Lelkileg is nagyon jót tett, úgy érzem, hogy itt profibbként tekintenek rám, ezáltal én is másképp tudok hozzáállni a felkészüléshez, a versenyekhez.

– Gyakran készültök a versenyekre a tatai edzőtáborban. Milyen emlékeid vannak innen?

– Valóban nagyon sokat készültük ott most is. Két vagy három hetet töltöttünk ott az olimpiára edzve, illetve januárban és márciusban is voltunk ott többször. Nagyon szeretek Tatán edzőtáborozni, mert ott minden olyan egyszerű, semmi nincs eltúlozva. Ott mindig úgy érzem, hogy kikapcsolhatok, csak a vívásra és az edzésre koncentrálhatok.

– Jelenleg kilencedik helyen állsz a világranglistán, a közvetlen élmezőnybe tartozol. Milyen eredménnyel lennél elégedett az olimpián?

– Nekem is hihetetlen még, hogy kilencedik vagyok, hiszen csak öt éve vagyok a felnőtt mezőnyben. Óriási, hogy idáig eljutottam, de szeretnék tovább is jutni. Az élmezőnyben nagyon kicsik a különbségek a vívók között. Vannak nagyobb nevek, az olaszok között Fiamingo Rossella, Mara Navarria, de a koreaiak és a franciák között is sok az eredményes és tapasztalt vívó. Hozzájuk még fel kell, hogy érjek, de szeretném velük is felvenni a harcot.

– Az egyéni szereplésed után mit gondolsz, négy év múlva csapatban is sikerül kijutni a női párbajtőrözőknek az olimpiára?

– Úgy látom, napról napra egyre jobban összekovácsolódunk a csapattal. Szeretjük egymást, jó együtt időt tölteni. Ezért szerintem reális lehet ez a cél. Az Európa-bajnokságon, ahol ezüstérmesek lettünk, ismét kijött nekünk a lépés, nagyon jól vívtunk, fegyelmezettek voltunk. Szerintem sikerülhet négy év múlva csapatban kijutnunk.

– Lelkileg is megterhelő volt az olimpiai felkészülésed, sokáig nem lehetett tudni, ott leszel-e az olimpián. Hogy tudtad ezt feldolgozni?

– Nagyon nehéz volt a felkészülés, lelkileg megnyomott ez a dolog. Nekem sem volt jó érzés, Kun Annának sem, hiszen csapattársak vagyunk. Nem volt könnyű. De tudtam, hogy ugyanaz a célom, nekem is oda kell érnem az olimpiára. Szerencsére sikerült megszereznem a kvótát.

– Tudtál már Párizsban edzeni, ismered a helyszínt?

– Pár éve egy három-négy napos túrán már voltam Párizsban, most sem lesz sokkal hosszabb az ott töltött idő. Nagyjából tudom, mi merre található, mi hogyan néz ki. Várom már, hogy beköltözzünk az olimpiai faluba és a verseny helyszíne, a Nagy Palota is kiváló.

Muhari Eszter a tatabányai szurkolóknak is üzent

– Nagyon köszönöm nekik és mindenkinek a támogatást és a szurkolást, ami a felkészülési időszakban is óriási erőt jelentett nekem. Nemsokára indulunk Párizsba, szombaton pedig pástra is lépek. Mindent köszönök és ígérem, mindent megteszek a siker érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában