Parasport

2024.07.16. 07:31

Luterán Petra egyéni csúcsokat érne el a paralimpián

Nagy célokkal várja a paralimpiát a Bányász versenyzője. Luterán Petra az egyesületének adott egy rövid interjút, amiben több érdekes dolgot is elárult.

Kemma.hu

Augusztus végén veszi kezdetét Párizsban a  XVII. Nyári Paralimpiai Játékok. A nagy eseményen a Tatabányai Sport Club paraatlétája, Luterán Petra is részt vesz, ahol több versenyszámban is beveti tudását.

Luterán Petra és edző-édesapja, Luterán László
Luterán Petra és edző-édesapja, Luterán László
Forrás: Tatabányai Sport Club/Facebook

A fiatal tehetséggel egyesülete készített rövid interjút. A Japánban, Kôbe városában megtartott paraatlétikai vb-n a szárligeti sportkiválóság távolugrásban és 400 méteren is bronzérmet szerzett, a paralimpián pedig egyéni csúcsokat szeretne dönteni.

A korábbi ifjúsági olimpiai negyedik magasugró 2022 nyarán egy autóbalesetben vesztette el bal alkarját. Mentális és fizikai erejét bizonyítja elhivatottsága és az elért eredményei. A TSC arról is kérdezte Petrát, hogyan élte ezt meg:

 – Nagyon nagy változás volt, igen. 2021. májusában úgy döntöttem, hogy befejezem aktív élsportolói pályafutásomat az atlétikában. Termémszetesen szabadidőmben továbbra is futottam, kerékpároztam, erősítettem. Az élet úgy hozta, hogy két éve egy balesetben elveszítettem a bal alkaromat. Ezután döntöttünk úgy, hogy para atlétaként visszatérek a versenysporthoz. Ez számomra nagyon nagy váltás volt, hiszen új versenyszámokat kellett választani. A para atlétikában az én kategóriámban nincs magasugrás, noha én versenysportolóként magasugró voltam. Hatalmas erőt és támaszt ad, hogy egy ilyen tragédia után van egy célom, amivel el tudom foglalni magam, és ami nekem ismerős. Korábban ugyanis tíz évig voltam atléta. Nem terveztem, hogy visszatérek az atlétikához, de az élet így hozta. – fogalmazott a TSC-Geotech versenyzője.

Amerikában tanult

Luterán Petra az Amerikai Egyesült Államokban folytatott komoly egyetemi tanulmányokat, ahol jelenleg már dolgozik. A kérdező arra volt kíváncsi, hogy hogyan tudta úgy beosztani az idejét, hogy a munkára és a sportra is legyen ideje.

 – Az Amerikai Egyesült Államokban végeztem pénzügyi közgazdász szakon, és ebben a szférában is helyezkedtem el az egyetem után. Nem egyszerű a munka és a sport összeegyeztetése, főleg ilyenkor, a paralimpia előtti felkészülési időszakban. A sok edzés mellett fontos a regeneráció, a jeges kád és a masszázs, valamint a pihenés és az alvás is. Jó lenne az edzések előtt relaxálni, vagy aludni egy-egy órát, de olyankor dolgozom. Nem egyszerű a kettőt összehangolni, de megoldjuk – válaszolta a paraatléta.

Az esélyek

A Bányász versenyzője szerint a tavalyi eredményei után már látható volt, hogy esély kínálkozik a paralimpiára történő kijutására, de azt is tudták, hogy nem lesz egy egyszerű feladat: 

 – A világbajnokságon korábban az első négy, most már csak az első két helyezett jelentett automatikus kvalifikációt. Emellett a pontszámítási rendszer is nagyon bonyolult. Eleinte senki nem tudta, mit kell elérni ahhoz, hogy kvótát kapjunk. Tavaly és idén is hajszállal csúsztunk le a kvótáról, de az idei két bronzérem, illetve.az 5. és 7. hely. sokat jelentett. A világranglista alapján - mivel nagyon jó helyeken álltam - reménykedtünk a kvóta megszerzésében  –

Luterán Petra
Komoly célokkal várja a Bányász versenyzője a paralimpiát
Forrás: hparalimpia.hu

A sikerek megélése

Sikeres évet tudhat magáénak Petra, ezt hatalmas élményként és áttörésként éli meg. A japán 400 méteres bronzérmében az is benne volt, hogy felkészülése során már régóta dolgoztak azon, hogy bátrabban meg merje futni a táv elejét. Ez a távol-keleti országban már az előfutamon is sikerült, egyéni csúcs döntése mellett. 

 Itt hinned kell magadban, hogy végig fogod bírni. A döntőbe is úgy mentem, hogy sikerülni fog, és sikerült is.

Ezzel a mentalitással versenyzett kint a női sportoló.

Ezt várja a paralimpiától

– Magamtól azt várom, hogy a legjobbamat nyújtsam, egyéni csúcsokat szeretnék elérni, és majd meglátjuk, ezek mire lesznek elegendőek – ezekkel a szavakkal fejezte be a beszélgetést a fiatal fenomén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában