Tatai kajak-kenu siker

2024.07.18. 18:49

Hidvégi Zalán futamgyőzelemmel középdöntős az U23-as vb-n

Csütörtökön folytatódott az ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokság Plovdivban. Hidvégi Zalán ismét vízre szállt a bulgáriai világeseményen, aki a páros után egyesben is beevezte magát a középfutamba.

Luter Márk

Vasárnapig tart Plovdivban az ifjúsági, U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokság. A párizsi olimpiáról lemaradó utánpótláskorú kajakosok és kenusok a bulgáriai seregszemlén ülnek hajóba. Számukra ez a legjelentősebb világverseny az idén. Vármegyénk sportolói is érdekeltek a vb-n, Hidvégi Zalán és bátyja, Hidvégi Hunor is tagja a hatalmas létszámú magyar csapatnak.

Hidvégi Zalán mindkét versenyszámában középfutamot evezhet a plovdivi ifjúsági-, és U23-as kajak-kenu világbajnokságon
Hidvégi Zalán mindkét versenyszámában középfutamot evezhet a plovdivi ifjúsági-, és U23-as kajak-kenu világbajnokságon 
Forrás: Tatai Hódy Sport Egyesület/Facebook

Hidvégi Zalán fantasztikus pályát evezett mindkét előfutamában

A Hidvégi-tesók közül ezúttal a fiatalabbik volt érdekelt a plovdivi ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokság második, csütörtöki versenynapján. Zalán már szerda délután bemutatkozott a bulgáriai megméretésen, a tatai kajakos Samu Péterrel futammásodikként jutott a pénteki középfutamba a kajak-kettesek 500 méteres versenyszámában.

Zalán csütörtök délelőtt ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta, hiszen a kajak-egyes 1000 méteres olimpiai számában állt rajthoz az előfutamban, melyben meggyőző pályát teljesítve, a végén nagyot hajrázva futamgyőztesként kvalifikált a szombat délutáni középfutamba.

A mieink számára a plovdivi regatta pénteken folytatódik, amikor már középfutamokat és döntőket is rendeznek majd. A harmadik versenynapon a 19 éves Hidvégi Hunor az U23-asoknál K1-500 méteren lesz érdekelt. A versenyszám korosztályos Európa-bajnoki címvédője a középfutamban harcolhatja ki a szombati délutáni finálét, míg a Hidvégi Zalán-Samu Péter alkotta ifjúsági korú kajak-kettesnek ugyancsak a középfutamban szurkolhatunk. A fiatal magyar párosra egy újabb akadály, a péntek délutáni középfutam vár, a szombat délelőtti döntőt megelőzően.

A tatai fiúk a június végi pozsonyi ifjúsági és U23-as Európa-bajnoksággal melegítettek az év számukra legfontosabb világversenyére. A szlovákiai kontinensviadalra néhány kivételtől eltekintve a magyar B-válogatott utazott. Az ifi és U23-as Eb-n a magyar csapat a hagyományokhoz híven fantasztikusan teljesített, hiszen összesen 28 érmet szerzett, melyek közül 12 volt aranyérem.

Óriási létszám, rengeteg érem várható

Az ötnapos korosztályos-világbajnokságon a magyar csapat összesen 59 kajakossal és kenussal képviselteti magát. Magyarország a tavalyi júliusi olaszországi vb-n összesen 44 éremmel: 25 aranyéremmel, 12 ezüstéremmel és 7 bronzéremmel zárt, mellyel fennállása legsikerebb utánpótlás-világeseményét hagyta maga mögött.

A Nemzetközi Kajak-Kenu szövetség előzetes tájékoztatása szerint több mint 60 nemzet versenyzői szállnak vízbe a vasárnapig tartó bulgáriai utánpótlás-világeseményen, melyen minden kontinens részt vesz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában