Sajtótájékoztató

2024.07.23. 17:59

Tatán rendezik az első Országos Beach Sprint evezős versenyt

Kellemes környezetben tartottak sajtótájékoztatót a szombati XVII. Tatai Regattával kapcsolatban. A szombati napon rendezik az első Országos Beach Sprint Evezős Verseny Magyarországon, aminek Tata városa ad otthont.

Kemma.hu

Július 23-án, kedden tartották a XXVII. Tatai Regatta Sport XXI., Beach Sprint, (CDJ), válogató és Országos Bajnokság egész napos tengeri evezős verseny sajtótájékoztatóját. A helyszín a Tata-tóvárosi Vízisport Egylet, Öreg-tó a Madárles melletti csónakház volt.

Varga Tamás
Varga Tamás a sajtótájékoztató alatt
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Az eseményen Varga Tamás, a Magyar Evezős Szövetség sportágfejlesztési alelnöke és a TTVE elnöke hangsúlyozta, hogy országunk első ízben rendez Országos Beach Sprint Evezős Versenyt, méghozzá Tata városában. A szakember szerint ez sportág az új formája az evezésnek. Három évvel ezelőtt már megszületett a gondolat a fejükben, hogy az Öreg-tó megfelelő lehetőségeket biztosítana egy ilyen esemény leszervezésének.

Varga Tamás kiemelte, hogy büszkék arra, hogy Tatán rendeznek Országos Bajnokságot, ugyanakkor nagy kihívásnak is élik meg, hiszen sikeres napot szeretnének zárni szombaton. Céljuk, hogy népszerűsítsék az ágazatot, olyan emberekkel is megismertessék a tengeri evezést, akik eddig nem találkoztak vele. A rendezvény egyben egy (CDJ) válogatóversenyt is tartalmaz a programban a  XXI. országos Beach Sprint futamok mellett.

Könnyebbnek látszik, mint amilyen nehéz valójában

A Beach Sprint során egy 15-20 méteres futás után kell a hajóba minél gyorsabban beugrani és bóják között szlalomozni a 250 méteres pályán. A továbbiakban a legtávolabbi bóját megkerülve a lehető leggyorsabban kell visszaevezni az indítókapuba, majd a versenyző kiugrik a hajóból és sprintelni a beérkezést kijelző gombhoz. A megmérettetés a lenyomásával ér véget.

A sportágról

A tengeri evezés, a sport új szakága egyre nagyobb figyelemben részesül majd a jövőben: az ágazat felkerül a 2028-as olimpia programjára. A hagyományos versenyhajóknál jóval szélesebb és stabilabb hajóforma segítségével alacsonyabb technikai tudás mellett is nagy élményt nyújthat az evezés. Olyan vízterületeken is lehetséges evezni, ahol más hajókkal nem igen lehetséges. A Beach Sprintre tervezett hajók kifejezetten hullámos vízre készültek. Orruk hegyes, testük lapos, széles, stabil és hátul nyitott, hogy a fedélzeten átcsapó hullám legördüljön a hajóról.

Zentner-Sashegyi Orsolya
Zentner-Sashegyi Orsolya (edző, aki indul szombaton a Masters kategóriában) egy bemutatóevezést is tartott a sajtótájékoztató előtt
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában