Évértékelés

2024.06.02. 06:45

Saját vízre vágyik a tatabányai csapat

Amióta tízcsapatos a női vízilabda első osztálya, ilyen jól még egyszer sem szerepelt a tatabányai együttes. A Tatabánya Women's Water Polo gárdája ugyanis a nyolcadik helyen zárták a pontvadászatot.

Petrik József

Eddigi legjobb helyezésével zárt a Tatabánya (fehér sapkában)

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zetovics Márió

Az elmúlt években, a Zantleitner Krisztina vezetőedző irányította Tatabánya, gyakran kényszerült osztályozóra, illetve annak elkerülése miatt „élet-halál” harcot vívott a győriekkel. Most erről szó sem volt. Ez már csak azért is jó, mert a 2023-24-es bajnoki idényben – a Magyar Vízilabda Szövetség úgy döntött, hogy - a pontvadászat utolsója automatikusan kiesik, és nem védheti meg élvonalbeli tagságát egy, úgymond rájátszásban… Ennek ismeretében beszélgettünk az elmúlt szezon nehézségeiről, a jövőről Zantleitner Krisztinával.

Zantleitner Krisztina vezetőedző ad utasításokat a vízilabdacsapatnak
Zantleitner Krisztina vezetőedző ad utasításokat a vízilabdacsapatnak
Fotó: Flajsz Peter / Forrás:  24 Óra

– Számunkra már a változás jelenti az állandóságot – kezdte az értékelést a vezetőedző. – Igyekszünk hazai nevelésű játékosokra építeni, ám a lányok iskolaváltásai, az úgynevezett kettős igazolások, és adott esetben egy-egy játékos egyéni fejlődése, válogatott-közeli képességei miatt távozik tőlünk. Minden idényben legalább öten-hatan, akiket pótolni kell, így mindig az utánpótláshoz kell nyúlni.

Célt ért a vízilabdacsapat

A Tatabánya WWP gárdájának zömét serdülő és ifjúsági korú sportolók alkották és alkotják. Nekik kell felvenni a küzdelmet a felnőtt, érett játékosokkal szemben…

– A csapatépítés szempontjából, nagyjából a bajnokság utolsó négy csapata, hasonló cipőben jár, mint a mi – emelte ki Zantleitner Krisztina. - Gyakorlatilag évről-évre új együttest kell építenünk. Úgy gondolom, hogy a szezon végére a papírforma jött be. Az ominózus négy gárda között az egymás elleni eredmények alakították a sorrendet, ami azért is volt fontos, hogy melyik csapatnál lesz majd a helyosztók során a kezdés, azaz a pályaelőny. Nálunk nagyon sok a közép- és főiskolás, illetve az egyetemista, akiknek gondot okozhat a rájátszás szerda-szombati ritmusa a tanulmányaik miatt. Ezért sem volt mindegy, hogy a párharcokban melyik társaság kezdhet hazai medencében, és mi most ebből jól jöttünk ki. Végül a TWWP három győzelemmel és kilenc ponttal zárt a nyolcadik helyen, és ezt a pozíciónkat a helyosztók során is meg tudtuk őrizni. Egyébként a nem titkolt célunk is az volt, hogy elkerüljük a kiesést.

A munka folytatásra azonban jelentős kihatással lehet a tatabányai sportuszoda medencéjének rekonstrukciója, ami az előzetes információk szerint egészen augusztusig eltarthat. Azaz nem lesz vízfelület, víz nélkül pedig meglehetősen nehéz „megfelelően” űzni ezt a sportágat. Még akkor is, ha a Tatabányai WWP szakmai stábja egységesen gondolkozik, és egy irányban húz.

– Egyelőre még mi is keressük a megoldást, hogy hol tudnánk a nyár folyamán gyakorolni – hangsúlyozta a szakvezető. – Mivel a csapatunk nagy része úgymond együtt edz, azaz a teljes utánpótlás és a néhány felnőtt pólós, így nincsen eltérés a játékosok felfogásában, mert minden korosztályos csapatunk „ugyanazt” játssza. Ez szakmailag könnyebbséget jelent, ám ettől még nem lesz „vizünk”…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában