Interjú

2024.03.05. 20:01

Dragóner Attila: Ne gondolja senki, hogy sétagalopp lesz elérni a céljainkat

Az Opus Tigáz Tatabánya labdarúgócsapatának új fejlesztési igazgatójával beszélgettünk. Dragóner Attila szerint rettenetesen nehéz dolguk lesz tavasszal, de szót ejtett a magyar válogatott Eb-esélyeiről is.

Kemma.hu

Dragóner Attila válaszolt a kérdéseinkre a tatabányai focicsapat kapcsán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Február elején jelentette be az Opus Tigáz Tatabánya csapata, hogy fejlesztési vezetőként folytatja a klubnál a korábbi sokszoros magyar válogatott labdarúgó, Dragóner Attila. A klub az első tavaszi fordulót megelőzően szervezett szurkolói ankétot, ahol Dragóner is megtartotta székfoglaló beszédét. Az esemény után sikerült interjút készítenünk vele. Magyar Eb-esélyek: „A legfontosabb Marco Rossi”

Dragóner Attila szerint téved, aki úgy gondolja, sétagalopp lesz a következő három hónap
Dragóner Attila szerint téved, aki úgy gondolja, sétagalopp lesz a következő három hónap
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

– Szűk egy hónapja robbant a hír, miszerint szerepet vállal az Opus Tigáz Tatabánya szakmai stábjában. Hogyan fogadták a szurkolók, mennyire tudta megismerni a csapatot, vagy akár a helyi lakosokat ennyi idő alatt?

– Ez az egy hónap, amióta itt vagyok Tatabányán, bizonyosságot adott nekem, hogy ez a csapat, ez a klub egy nagyon összetartó, nagyon egységes társaság. Van egy családias hangulata. Mindenki egy irányba húz, és ez nagyon fontos, elengedhetetlen a nagyobb sikerek elérése érdekében. Már a felkészülési mérkőzéseken lehetett érezni, hogy a szurkolóknak is van egy olyan vágya, ami gyakorlatilag közös a klub céljaival. Természetesen ennek a célnak az elérése ilyen rövid időszak alatt nem egyszerű feladat, viszonylag kevés időnk van nagyot alkotni. Ráadásul nem mi vagyunk az egyetlenek, akik szeretnék megnyerni a bajnokságot, majd egy osztállyal feljebb lépni egy sikeres osztályozó után.

– Milyen momentumok dönthetnek végül az aranyérem sorsáról?

– A mentális dolgoknak biztosan nagy szerepe lesz, de ahogy telik az idő, az erőnlét is fontos szempont lesz a végkimenetelnél. Én mindig azt mondom, hogy a futballban nem csak a mindenki által látható eredmény a fontos, hanem a háttérben elvégzett munkának is kiemelt szerepe van. Ha napról napra fejlődünk, annak meglesz az eredménye. A mostani feladatban az a szép, hogy elkezdődött itt egy ház építése, amiben már sok tégla el lett helyezve, de tovább kell még építeni, a megfelelő időben, a megfelelő helyekre kell beépíteni a téglákat. És akkor a végén már egy teljesen kész, szép házba tudunk majd belépni.

– Székfoglaló beszédében a Ferencvárost hozta fel a hosszú távú építkezés, tervezés példájaként. Ön is rámutatott, hogy korábbi csapatánál ez a siker kulcsa. Van-e hasonló, távolabbra mutató terv a csapatnál arra az esetre, ha idén mégsem sikerülne a hőn áhított feljutás? 

– Jelenleg az a legfontosabb, hogy lépésről lépésre haladjunk, mindig a soron következő mérkőzésre koncentrálunk. Ebből a szempontból tehát hétről hétre haladunk, de nekünk vezetőknek készülnünk kell a jövőre. Mindig magasabbra kell tenni a lécet, mert csak akkor tudunk még nagyobb energiákat belefektetni a napi munkába. A "mi lenne, ha", vagy a "mi lesz, ha" gondolatok természetesen szerepet játszanak egy hosszú távú projekt esetében, de egyelőre ezeken még keveset gondolkozom. 

– Mi az ön filozófiája a labdarúgást illetően? Akár a pályán, akár szakvezetőként.

– Aki ismer engem, az tudja, hogy milyen a hozzáállásom a győzelem elérése kapcsán. A kemény munkában hiszek, győztes típus vagyok, és olyan emberekkel szoktam körülvenni magamat, akik szintén hasonlóan gondolkoznak mint én. Ha keményen dolgozunk minden nap, és a Jóisten is úgy akarja, el fogjuk érni a céljainkat.

– Egy kicsit távolodjunk el Tatabányáról. Sokszor szerepelt a magyar válogatottban, az ön generációjának azonban nem sikerült a nagy áttörés. Hogyan ítéli meg a jelenlegi nemzeti tizenegyet, milyen esélyekkel vágnak neki a nyári Európa-bajnokságnak?

– Rendkívül bizakodó vagyok a válogatottat illetően. A sikeresség szempontjából a legfontosabb Marco Rossi, az ő személyisége, karaktere. Gyakorlatilag eltüntette az alá-fölé rendeltségi viszonyt, attól függetlenül, hogy ő a főnök. Nagyon jó légkör alakult ki a csapatnál, mindenkit ugyanaz a motiváció hajt. Úgy alakította ki maga körül a stábot is, hogy a csapategység szempontjából minden klappoljon. Nyilván nagyon fontos, hogy az Európa-bajnokságig hátralévő időszakban ne legyen sérülések és a keret tagjai minél többet tudjanak játszani a saját klubjaikban. Ha minden így alakul, akkor nagy lesz a versenyhelyet nem csak a kezdőbe, de a keretbe való bekerülésért is, ez pedig nagyon jót tehet a válogatottnak.

– Valamilyen hasonló légkör, csapategység kidolgozása a cél a Bányásznál is?

– Igen, egyértelműen ez is része a céljainknak. Az biztos, hogy azok a játékosok fognak előnyt élvezni, akik hisznek az általunk felvázoltakban és mindent alárendelnek a céljainknak a következő három hónapban. Azt azért hozzá kell tenni, hogy ez egy rettenetesen nehéz feladat lesz. Aki azt gondolja, hogy ez sétagalopp lesz, az nagyot téved. Azt gondolom, hogy a bajnoki elsőség megszerzése, majd a feljutás is bravúr lenne a csapattól, mindamellett, hogy tényleg minden rendezett a háttérben. Azonban nem szabad elfelejteni azt, hogy más NBIII-as csapatoknál is adottak a körülmények és hasonló célokat tűztek ki maguk elé, mint mi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában