Dalok szárnyán

2 órája

Táton szólt a hollári, hollaro: Dorogról, Kecskédről és Tátról érkeztek a sváb dalok

Vidám délutánt töltöttek együtt három település sváb dalköre és az érdeklődők a táti kultúrházban.

Feleki Marietta

Táti Német Nemzetiségi Önkormányzat Dalostalálkozót szervezett október 6-a vasárnap délután. A családias hangulatú találkozón fellépett a Kecskédi Német Nemzetiségi Dalkör, a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat Vegyes kórusa, Steinmann Vilmos harmóniás, illetve a házigazda Táti Német Nemzetiségi Asszonykórus és a Táti Férfikórus.

táti dalostalálkozó
Szólt a hollári, hollaro: Dorogról, Kecskédről és Tátról érkeztek a sváb dalok
Fotó: F.M. / Forrás:  24 Óra

A délután nyitányaként közösen énekelték el a sváb himnuszt, azaz a Magyarországi németek énekét. Ezután Schmidt Gézáné, a táti nemzetiségi önkormányzat volt elnöke, énekkari titkár köszöntötte a megjelenteket, valamint Keil István alpolgármestert. Mint kiemelte: a kapcsolattartás régre nyúlik vissza a kórusok közt és immár hagyománnyá vált a találkozó, amelyet öregbítenek a dalos csoportok a megjelenéssel.

A sváb népdalok múltjáról elmondta: a régi időkben ezekben a dalokban szólalt meg az élet minden aspektusa: a honvágy, a család, a szerelem, a  szeretet. Hozzátette: ez az örökség az érték hordozója.

Az elsőként fellépő kecskédi dalkör 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy a kecskédi idősebbektől összegyűjtött sváb népdalokat megőrizzék és előadják. 

Nagyszülőktől gyűjtötték a dalokat
2010-ben könyvkiadást is megért a kecskédi népdalgyűjtés:  Geracsekné Zettisch Katalin és Zettisch Ferenc gyűjtéséből összeállított Edelweiss daloskönyv egyúttal a helyi közösség nyelvjárásának is emléket állít. A könyvben szereplő dalokhoz mind a helyben született, egész életükben a faluban élő, sváb származású idős emberek szolgáltak forrásként. Ez a korosztály még szüleiktől, nagyszülőktől, esetleg dédszüleiktől tanulta meg a dalokat, így azok eredete akár a XVIII. és a XIX. századra is datálható. Szövegeikben visszatükröződnek a sváb emberek főbb jellemvonásai, a vallásosság, a hazafiság, hogy milyen büszkék, vidámak és tréfásak tudnak lenni, és mennyire szeretik a családjukat. 

Ezután a Dorogi vegyeskórus állt színpadra, akiről elhangzott: a kórus rendszeresen fellép itthoni rendezvényeken és ezüst, illetve arany minősítéssel is rendelkezik. Érdekesség,hogy dorogi sváb nyelvjárásban is énekelnek dalokat. A dorogi kórus dalaira nótára gyújtott a közönség is. A kórusok után Steinmann Vilmos harmonikán játszott népdalokat, végül, de nem utolsó sorban a házigazda két táti dalkör lépett színpadra. A közös éneklés után uzsonnával várták a megjelenteket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában