Konferencia

2 órája

Milyen titkot rejt a tatabányai Csónakázó-tó?

Próbálták leleplezni a filozófiában, irodalomban és művészetekben fellelhető rejtélyeket a tudományos konferencián Tatabányán.

Kemma.hu

Tucatnyian próbáltak leleplezni egy-egy titkot. A filozófiában, az irodalomban és a művészetekben keresték a varázslatot a már negyedik éve megszervezett tudományos konferencia szervezői és előadói. A József Attila Könyvtárban az Új Forrás folyóirat és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Komárom-Esztergom vármegyei tagozata a hiba, a semmi tematikák után az idén a titkokra helyezték a hangsúlyt Kosztolányi Dezső soraival: „Értelme ennek a régi nagy titoknak”. 

Mikolasek Zsófia nyitotta meg a konferenciát. Háttérben Szénási Zoltán
Fotó: S.G. / Forrás:  24 Óra

Mikolasek Zsófia, az intézmény igazgatója a megnyitó során hangsúlyozta: minden könyv titok, és mindegyik elolvasása varázslat. Szénási Zoltán, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság vármegyei tagozatának elnöke is üdvözölte a megjelenteket. Reichert Gáborral, a társaság vármegyei tagozatának titkárával beszélgettünk a titokzatos konferencia elején. Közben érkeztek az előadók. Tudományos előadásaik aprólékos részletességgel tértek ki egy-egy témára. Sokan közülük már korábban is részt vettek a tatabányai konferencián, néhányan újonnan kapták a felkérést, hogy legújabb kutatási területeiket ismertessék. 

Dobó Gábor Kassák kapcsán beszélt az osztálytudat titkairól
Fotó: S.G. / Forrás:  24 Óra

Kassák Lajos 1920-as évekbeli sajtópereiről, vagy hozzá kapcsolódva az osztálytudat titkairól két előadó is tartott tudományos alapossággal összeállított, aprólékos, részleteket is felvillantó ismertetőt. Reichert Gábor Sopotnik Zoltán 2009-ben írt Futóalbum című kötetéről próbálta leleplezni a titkot, mégpedig a Csónakázó-tó titkát. 

Kiváló előadók tartottak előadást a titok konferencián
Fotó: S.G. / Forrás:  24 Óra

Reichert Gábor kérdésünkre elmondta: mindenképpen helyi témát keresett, s az idén 50. születésnapját ünneplő tatabányai íróra, Sopotnik Zoltánra esett a választása, akinek ez a kötete a szokásosnál is rejtélyesebb.

Futóalbum
A Futóalbumnak nagy valószínűséggel a Csónakázó-tó adja a keretet. A főszereplőnek e körül futva támadnak különféle gondolatai. A hely és a történések egy része sincs pontosan leírva, a rejtély, a kétely az olvasóban marad végig. Mégis, mintha. Ezeket az érzéseket próbálta előadásában megfogalmazni Reichert Gábor. A pénteki konferencián megerősítést nyert: a titok teszi az irodalmat igazán érdekessé. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában