Megnyitó

2024.09.07. 10:38

A kiállítás érzéki mészárszék-szobákba vezet +fotók

Hetven alkotó műve látható az In memoriam Francis Bacon kiállításon, az Agora Kortárs Galériájában.

Kemma.hu

Isten Báránya.. címmel, három műanyag átlátszó dobozba csomagolt csontos hússzeletet ábrázoló alkotás nyerte el az Agora Kortárs Galériájában rendezett In memoriam Francis Bacon kiállítás és művészeti pályázat első díját. Az In memoriam sorozat középpontjában ugyanis ezúttal az ír születésű brit festő állt, akit groteszk, érzelmileg fűtött nyers képei tették ismertté.

A kiállítást is ez jellemezte: egy torz tükröt mutat a valóságról, vagy annak az ellenkezőjéről. Néhány kép előtt állva csak a színek adnak iránymutatást arról, hogy jó, vagy rossz érzéssel lépjünk tovább. A formák megfejtése sok időt vesz igénybe.

A gazdag és rendkívül színes tárlat hetven alkotást mutat be – mondta a megnyitón Kammerlohr-Kováts László, a Kortárs Galéria vezetője. A beérkezettek száma pedig meghaladta a kettőszázötvenet. A zsűriben helyet foglalt Varga-Amár László, Munkácsy-díjas festőművész és Szurcsik József, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész képzőművész, grafikus, festőművész, performer.

A rendezvényen Szücsné Posztovics Ilona polgármester köszöntötte a művészeket és az érdeklődőket, majd Francis Bacon szellemiségéhez méltó megnyitót tartott Nagy Zopán fotóművész, művészeti író, költő. Kiemelte: Bacon speciális stílusjegy-teremtően is sajátos maszk-felmutatásai, szervi, zsigeri és szellemi be- és kifordulásai, az egykori kortársait, nézőit gyakran zavarba ejtő, elme-kitekerő metamorfózisai érzéki mészárszék-szobákba vezetnek: nyershús-szagú, inakkal, belekkel, lenyúzott arc- és testrészekkel elegy agyvelő-szaftos boncasztalokat installálva.

A képek sokszor naturalisztikus őszinte ábrázolásain is elidőzött Nagy Zopál, amikor megnyitójában éjjeli szervátültetett utasokat, kubista homloklebeny szobrászról álmodó asszonyokat, ön-lendület vetületüket árnyék-másolattá karcoló idegi idegeneket emlegetett, s közben sziszegve, kattogva, dadogva tette még hangsúlyosabbá az amúgy is vérszagú, csontig hatoló szavakat.

A kiállítás alkotásai közül az első Papp Nikolett Isten Báránya… lett. Második Vankó István alkotása, a Hommage a Francis Bacon. Díjat kapott Sejben Lajos Subasa műve, s különdíjat vehetett át Zséger Olívia Önarckép 3. fotója.

A kiállítás október 11-ig tekinthető meg az Agora Kortárs Galériájában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában