Kritika

2024.08.06. 13:32

Rend van, királysír nincs

Különleges tartalmú és kivételes „csillagállásról” tanúskodó kiadványt vehet kezében az olvasó, ha van olyan szerencséje és még hozzájut a „Ferences kolostor és ferences iskolák Esztergomban” című kötethez, mely 2024 év elején adtak ki.

Kemma.hu

Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium kiadványa egy 2022 szeptemberében tartott, fenti című konferencia kivonatos anyagát jelenti, benne az előadók expozéi mellett helyenként képillusztrációkkal. Ahogy a puhafedeles könyv első lapjain lévő, Szánthó Gellért igazgató köszöntőjében olvashatjuk, a konferencia és az abból készült kötet az esztergomi ferences rend fennállásának 90. évfordulójáról szól, Krisztus követőinek ezen csoportja ezúttal szerzetesi rendjük története első pillanataira és a továbbiakra is visszatekintenek ezek által. 

A város és az ország érdeklődő polgárai számára ugyanakkor mégsem elsősorban a rend históriája miatt volt érdekes a kötet kiadása. Az elmúlt évek Esztergomban – régészeti és más szempontból – IV. Béla király és családja sírjának kutatási epizódjáról váltak emlékezetessé. Az Index oldalán talán féltucat nagyobb cikk is megjelent a szakmailag megerősített történetektől, klasszikus legendáktól és esetenként vélelmezett valóságoktól tarkított kutatásról, illetve bulvárlapokban még a bárgyú mesék szintjén is helyett kapott ez a téma. 

A kötetben szerepel T. Kocsis Anita, Horváth István régész, a téma szakértője szakmai utódjának rendkívül izgalmas, számos nagyon különleges fotóval ellátott, előadása alapján írott cikke. Ebben jelzi: már az 1890-es évek hivatalos régészeti munkálatai során foglalkoztak IV. Béla sírjának kutatásával, azon történelmi tény alapján, hogy a király és családja sírja az esztergomi ferences templom és az ahhoz tartozó területen, az alatt található. 

Az esztergomi ferences iskola épülete az elmúlt években új szárnnyal bővült, az építkezést rendkívül alapos, átfogó régészeti kutatás előzte meg a területen, mely munkáról T. Kocsis Anna előadása, cikke szól, benne alapos megközelítéssel mondja el a kutatás minden részletét, nem bolygatva a királysír körüli fantáziadús, de laikus feltételezések halmazát, ugyanakkor diszkréten jelezve mégis, hogy IV. Béla sírját nem találták meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában