Bemutató

2024.08.26. 14:10

Pacsai Imre főaknász bányászleltára, avagy "ősbölények" beszélgetnek

Újabb könyvvel bővült a tatabányai szénbányászatot bemutató kiadványok sora. A szerző Ladányi András, a főszereplő Pacsai Imre főaknász, mindketten szépkorúak. A bemutatót augusztus 24-én tartották a Bányászati és Ipar Skanzenben, rendkívül sok érdeklődő előtt.

Kemma.hu

Ladányi András a könyvvel, mellette Pacsai Imre, Bársony László és Szücsné Posztovics Ilona

Forrás: Beküldött

Fotó: Dallos István

Bársony László, az Országos Magyar Bányász és Kohász Egyesület (OMBKE) Tatabányai Helyi Szervezetének elnöke mondott köszöntőt. Szücsné Posztovics Ilona, a vármegyeszékhely polgármestere úgy fogalmazott, hogy a könyvbemutató egyfajta felhangolás a bányásznapra. Örökös tiszteletbeli tatabányainak nevezte Ladányi Andrást, aki jelenleg Újbudán él, de évről évre alkot valami fontosat, amivel egykori lakó- és munkahelyét gazdagítja. (Érdemes gondolni rá, amikor a díszpolgári címekről döntenek - M. K.). Hozzátette, sokat mesélt már a bányászokról, és bízik benne, hogy ez így folytatódik. A könyv segít a bányászmúlt megőrzésében, ahogyan a hagyományőrző egyesületek is.

Nyeste Márta költő olvasta fel az előszót. Egy részlet ebből: - Két évtizede megszűnt a vájároktatás, a tatabányai technikum és megszűntek a mélyművelésű bányák. ... Az emlékezés sötét aknájából bontakozik ki Imre története, két kihaló "ősbölény" beszélgetése alapján.

Ladányi András első kötete éppen négy évtizede, 1984-ben jelent meg ez a mostani pedig már a hetvenedik.A könyvben egykori bányászpajtásával "végigjárták" a tatabányai és környékbeli bányászat helyszíneit - Szent István-akna, , Vadorzó, Csordakút, Nagyegyháza, Mány. Szívbe markolóan kezdődik az egyik fejezet: Ezerkilencszázhetvennyolc február tizenhatodikán tizenkét óra 40-kor sújtólégrobbanás történt a XII/a aknábna. Huszongat bányász meghalt. Öten - Petricsek József, Pacsai Imre, Szőke Gábor, Haszon Sándor és Zsemberi József mondta el, hogyan élték át a történteket. 

- Az akkori társak is emlékeztek a bányászat fénykorára, amelynek meghatározó alakja volt a termelésirányító aknász, majd főaknász - folytatja az író. - Pacsai Imre 5 ezer műszak, 25 év munka után mehetett volna nyugdíjba, de 11 ezer műszakot húzott le 32 év alatt. Negyedszázadon át bányamentő volt. Hivatalos robbantgató lett 2001-től, csaknem 30 épületet és ugyanannyi kéményt robbantott fel. Megpihenni? majd később. Várja a munka. Tisztelet a bányász szaknak! A Rozmaringos Bányász Egylet komoly és humoros dalai színesítették a programot, amelynek végén sok dedikált könyv talált gazdára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában