Hagyományőrzés

2024.08.12. 12:46

Michl József is sarlót ragadott a Malomkertben

Ősbúzából készülhet az ünnepi kenyér Tatán. A Malomkertben tavaly októberben vetették el, idén augusztusban már ünnepélyesen le is aratták az alakorbúzát.

Kemma.hu

A vetésnél ásót, az aratásnál sarlót ragadott Michl József, Tata polgármestere a Malomkertben. Tavaly a föld megmunkálása, a vetés és most az aratás is mind hagyományos eszközökkel és módon történt. Az alakorbúzából pedig a Jenő malomban készül majd a kenyérhez a liszt. 

Ősbúzából készülhet az ünnepi kenyér Tatán. A Malomkertben tavaly októberben vetették el, idén augusztusban már ünnepélyesen le is aratták az alakorbúzát.
Az alakorbúzát tavaly októberben vetette el Cumpf Attila, Tata polgármesterével közösen a Malomkertben, most pedig már le is aratták a termést
Fotó: Facebook/Tata Város

Egy közel száz négyzetméteres területet vetettek be tavaly októberben az ősbúzával. Cumpf Attila agrármérnök, a Természetes Életmód Alapítvány Kuratóriumi titkára akkor a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az alakorbúza korunk újra felfedezése, hiszen egyike az emberiség első gabonáinak, amelyből mára már több faj is fejlődhetett. 

Aratás a Malomkertben 

A jó talajnak köszönhetően a búza szépen fejlődött, így augusztusban eljött az ideje, hogy a jól megérdemelt termést learassák. Természetesen a vetéshez hasonlóan itt is hagyományos eszközökkel álltak neki a feladatnak. Michl József és Cumpf Attila sarlót és fonott kosarat ragadott, hogy össze gyűjtse a kalászokat. A jó hangulatban gyorsan haladt a munka, és hamar megtelt a kosár a learatott ősbúzával.

Tata város közösségi oldalán beszámoltak arról, hogy a helyszín kialakításakor fontos szempont volt, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a liszt útjába, így az alakor hántolását, őrlését, később a sütési felhasználását is bárki megismerheti. Cumpf Attila a Tatai Televíziónak elmondta, hogy az emberiség történelmében nagyon fontos, sőt szakrális tevékenység volt a búza vetése és aratása. 

– Az éves nem biztos, hogy ínséget, vagy bőséget hozott a következő évre, tehát nagyon megadták a módját és sokat kellett imádkozni. Most is megadjuk a módját a lehetőség szerint. Az alakorbúzából készült kalapomat ünnepélyesen megemelem az anyaföld, a természet előtt és ezzel kezdjük el az ősbúza aratását. Ezzel visszamegyünk kicsit az időben – mondta az alapítvány titkára, aki azt is elmondta, hogy hogyan aratták őseink egykor a búzát. 

– Az aratás során marokra fogok annyi egymáshoz közel álló búzát, amit az arató sarlóval levágok. Majd ezt összegyűjtve később hántolunk és őrlünk, az elkészült lisztből pedig készülhet a kenyér – mutatta be az ősi eljárást Cumpf Attila.

Hálásak lehetünk

Michl József arról beszélt, hogy a Malomkert egyik célja a tanítás

– A Malomkert egy olyan közösségi helynek készült, aminek az lenne a célja, hogy megmutassuk, hogy a kenyér nem a polcon terem. A búza és a liszt nem a zacskóba terem. Hanem az egy kemény munka, egy egész évben zajló hosszú folyamat része. Hálásak vagyunk a gazgáknak, akik ma is megtermelik mindennyiaunk számára a kenyérnek valót. Illetve hálásak vagyunk azoknak, akik ezt feldolgozzák, hogy végül az asztalunkra kerülhessen a kenyér – magyarázta a polgármester.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában