Gála

2024.08.27. 14:44

Lehár Ferenc emlékét idézik fel a nemzetközi operettfesztiválon

Ismét megrendezik a LehárFesztet Észak-Komáromban. A Lehár Ferenc zeneszerző emlékére szervezett kétnapos program során az operett dalok mellett lesz plakátkiállítás, gyerekprogramok és a régi autók szerelmeseinek is kedveznek.

Körtvélyfáy Dina

A Lehár Ferenc nevét viselő nemzetközi operettfesztivál csütörtökön 14 órakor veteránautó-bemutatóval kezdődik. Az Európa-udvarban gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket, miközben a Tiszti Pavilonban Az örök primadonna, Honthy Hanna című művet mutatják be. Az udvaron Lehár Ferenc életét és munkásságát bemutató kiállítással találkozhatnak a látogatók.

Szinetár Miklós is ellátogat a LehárFesztre
Szinetár Miklós is ellátogat a LehárFesztre
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A Tátra moziban Az Operettkirály című életrajzi filmet mutatják be Lehár Ferencről. A Tiszti Pavilon amfiteátrumában Kékkovács Mara és Faragó András a Kálmán Imre szerelmeiről szóló, Az asszony összetör című előadással készül. Ezt követően a Szögény Dankó Pista címet viselő zenés darabot lehet megtekinteni.

A fesztivál második napján a gyerekek elmélyedhetnek a hangszerkészítés rejtelmeiben, valamint bepillantást nyerhetnek egy zenés előadás megszületésének titkaiba.

Ezután tánc- és viselettörténeti bemutatókkal találkozhatnak a városba látogatók az Újhold régizene és táncegyüttes jóvoltából. A Tiszti Pavilonban 16 órától Szinetár Miklós, az esemény fővédnöke az elmúlt évtizedek nagy zenés színházi pillanatairól beszélget Lengyel Emesével. Az estét pedig nagyszabású operett- és musicalgála zárja.

A program szombaton egy délelőtti agapével végződik, ahol a résztvevők kötetlen beszélgetés keretében kóstolhatják meg híres zeneszerzőink kedvenc ételeit.

Lehár szellemi örökségét őrzik

Az eseményt a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Lehár Ferenc Polgári Társulás szervezi. A társulás 2012-ben alakult meg, célja a zeneszerző szellemi örökségének megőrzése, ápolása, szellemiségének terjesztése. Lehár Ferenc 1870-ben, Észak-Komáromban látta meg a napvilágot. 1902-ben mutatták be első operettjét, a Bécsi asszonyokat, de az igazi elismerést azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) hozta meg számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában