Szórakozás és tanulás

2024.08.01. 20:03

Idén is elstartolt az MCC Feszt

Hatalmas lendülettel kezdődött el csütörtökön Esztergom legnagyobb fesztiválja. Az MCC Fesztre idén rekordszámú látogatót várnak.

Kemma.hu

Fesztiválhangulat Esztergom belvárosában. Amerre a szem ellát, ahova a láb elvisz, mindenfelé színpadok és fehér sátrak nőttek ki a földből. Csütörtökön elkezdődött a negyedik MCC Feszt, ahova idén is rekord számú látogatót várnak. 

Hatalmas lendülettel kezdődött el csütörtökön Esztergom legnagyobb fesztiválja. Az MCC Fesztre idén rekord látogatót várnak.
Idén rekord számú látogatót várnak Esztergomba, az MCC Fesztre 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Az MCC Feszt más, mint a többi

Az eseményt Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntője nyitotta meg. 

– Nagyon sok fesztivál, kulturális program van az országban. Az MCC azonban ennél kicsit több. Megpróbáltunk a zenei és a kulturális programok mellett egy olyan szakmai programot összeállítani, amikből az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen fontosabb események történnek, hogyan gondolkodnak a szakemberek a világot mozgató kérdésekről. A fesztivál három napján több mint 40 előadást, kerekasztal-beszélgetést, szakmai programot hallhatnak a látogatók több mint 160 előadó közreműködésével – összegezte a fesztivál lényegét a főigazgató.

A megnyitó utáni első panelbeszélgetés azonnal komoly témát boncolgatott. A változás szele: A 2024-es EP-választás eredményeinek elemzését a MOL nagyszínpadán Sebastian Kurz, az Osztrák Köztársaság volt szövetségi kancellárja, Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója, Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, a Mandiner hetilap főszerkesztője, illetve Ján Figel, korábbi európai uniós biztos, az EIT igazgatótanácsának tagja tartotta. A beszélgetés angolul folyt, a megértésében tolmácsgép segített a résztvevőknek.

A párbeszéd során szó esett többek között az ukrán háborúról és annak választásokra gyakorolt hatásáról. A szakértők szerint az európai parlamenti választások eredménye jelzi, hogy ez európaiak elsöprő többsége változást akar, és hiába kötöttek a parlamenti pártok a választók akaratát megkerülő megállapodásokat, óriási nyomás lesz rajtuk, hogy változtassanak az eddigi irányon.

Hatalmas lendülettel kezdődött el csütörtökön Esztergom legnagyobb fesztiválja. Az MCC Fesztre idén rekord látogatót várnak.
Az MCC Feszten Orbán Ráhel a hazai turizmus lehetőségeiről beszélt 
Fotó: Flajsz Peter / Forrás: 24 Óra

A második beszélgetésen a hazai turizmus kapott szerepet. Orbán Ráhel, a BDPST Csoport kreatív igazgatója és a BDPST Koncept ügyvezetője, Zsidai Zoltán Roy a Zsidai Group tulajdonosa, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke és Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója arra keresték a választ, hogy hogyan tartható fent az ország népszerűsége a 21. században is. Orbán Ráhel szerint még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van az országban, amit a szektor szereplőinek összefogásával lehetne jól kihasználni. Ebben segíthetne többek között egy közös eseménynaptár létrehozása, ami minden szektor fontosabb eseményeit egybefogva segítene a turizmus szereplőinek az egyéni ajánlatok, élmények szervezésében. 

További programok

Az MCC Feszt a panelbeszélgetések után koncerttel folytatódott. A MOL nagyszínpadán először a Csík zenekar lépett fel, akik elhozták most is a legkedveltebb slágereiket, utánuk pedig az Irie Maffia fokozta a hangulatot. A fesztiválon pénteken többek között a honvédelmi miniszterrel, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal találkozhatnak az érdeklődők, aki a haderőfejlesztésről fog beszélni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában