Számvetés

2024.08.19. 21:14

Harmincöt év alatt kétszáz évnyi teátrumsztori

Történetét bemutató könyvvel ünnepi fennállásának 35. évfordulóját az Esztergomi Várszínház. Az idén tartandó évfordulóra összeállított kötetben nemcsak a teátrum három és fél évtizedes legújabb kori periódusa, de az azt megelőző esztergomi színháztörténet is megtalálható a képekkel gazdagon illusztrált kiadványban.

Pöltl Zoltán

A város egyik különleges büszkesége a nyaranta működő várszínház. A település azon ritka magyar városok egyike, ahol vár áll, és melyben várszínház működik. A háborúk, harcok, királyi és fejedelmi korszakok tanújaként álló várépületi rész jó ideje a kultúra mezején áll őrző létesítmény, ott ahol nemzetközi és országos rangú társulatok, zenekarok, előadók varázsolják el minden évben a színházra vágyó publikumot. Egészen a 19. század első felétől kezdve mesélik el a 35 éves az Esztergomi Várszínház című kötet szerkesztői a királyvárosi teátrumok históriáját. 

A napjainkig tartó történet természetesen nem ritka a különleges fordulatoktól. Az eddig csak szakmai körökben tárgyalt téma – az esztergomi színház(ak), színművészet története – ezúttal a széles közönség elé kerül, melynek a jelenlegi formáció fennállásának 35. évfordulója ad apropót. Miként a szerkesztők az olvasó elé tárják, a könyv három nagyobb részre tagolódik. Elsőként Nagyfalusi Tibor, egykori könyvtárigazgató és a 2007-ig működő Várszínház Alapítvány kuratóriumának tagjának írása olvasható, melyben a kezdetektől mutatja be Esztergom színháztörténetét a mostani helyszín kialakításáig. 

A direktor számot ad

A 35 éve az Esztergomi Várszínház című könyvben megtaláljuk Horányi László igazgató, Jászai Mari-díjas színművész köszöntőjét is. Ebben többek között így ír: „Az Esztergomi Várszínháznak közel 1300 előadását 19 ezer művész vitte színre, 310 ezer néző előtt. 85 saját, valamint koprodukciós bemutatónkból 18 ősbemutató született. A 24 éve működő Esztergomi Művészeti Tábor (Bábos Tábor) több, mint 1400 gyermek számára nyitott ablakot a kulisszák mögötti világba történő bepillantáshoz, sokuknak megkönnyítve, impulzust adva az életpálya, hivatás választásához.”

A második fejezet ad számot arról a bizonyos elmúlt 35 évről, benne az Esztergomi Várszínház minden évadjának kínálatáról, programjairól, projektjeiről, illetve ugyanitt olvashatók azok a cikkek, tudósítások, melyek a teátrum ezidőtájt történt eseményeiről szólnak. A harmadik részben Darvay Nagy Adrienn színháztörténeti kutatásainak összefoglalását találjuk, melyben a határon túli magyar színházak históriáit meséli el, azokét, akik rendszeresen szerepeltek előadásaikkal az esztergomi helyszínen. 

A kötet nagy erénye, amellett, hogy rendkívül olvasmányos, információk és adatok tekintetében is különleges, egyedi kiadvány, hogy abban rengeteg fotó és dokumentum található, így természetesen a különböző évadok plakátjai, műsorfüzetei és természetesen a legkülönfélébb műfajokat megjelenítő előadásokon készült fotók hosszú sora látható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában