Fesztivál

2024.08.12. 12:31

Újabb fesztivál kezdődött Tatán, több mint húsz program várja az érdeklődőket

Vasárnap elkezdődött a közel két hetes programsorozat, aminek Tata nevezetes épületei adnak otthont. A Tatai Barokk Fesztivál idén Esterházy Ferenc gróf emlékének tiszteleg.

Kemma.hu

Vasárnap délután a Tatai várban található Kuny Domokos Múzeumban tartották a 25. Tatai Barokk Fesztivál ünnepélyes megnyitóját, ahol a szervezők elmondták, hogy a programsorozatok célja továbbra is az, hogy Tata csodálatos természeti adottságait, barokk
építészeti, művészeti emlékeit bemutatva, az Esterházy család szellemiségének hátterével komplex programmal gazdagítsa városunk kulturális életét.

Vasárnap elkezdődött a közel két hetes programsorozat, aminek Tata nevezetes épületei adnak otthont. A Tatai Barokk Fesztivál idén Esterházy Ferenc gróf emlékének tiszteleg.
A 25. Tatai Barokk Fesztivál megnyitóján dr. Varga András, tatai képviselő emlékezett meg gróf Eserházy Ferencről 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Az eseményen többek között Varga András, a Humán és Ügyrendi Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. 

Esterházyak indították el a fesztivál alapját

– Idén ez már a huszonötödik Tatai Barokk fesztivál, ami egy emberöltő, így mondhatjuk, hogy már történelmi eseménye Tatának. Ezért köszönetet kell mondani mindenkinek, aki elkezdte, majd folytatta a fesztivál szervezését. Illetve azokat is köszönet illeti, akik részt vesznek a számtalan előadáson, koncerten, ami a következő közel két hétben Tatán lesz – mondta a képviselő, szerint a török pusztítás utáni újjáépítés jellemezte Tatán a barokk kor, illetve az Esterházy család életét. A bizottság elnöke felidézte, hogy Esterházy Ferenc gróf indította el az Angol parkban az első Tatai Szabadtéri Játékokat. Így nem meglepő, hogy az idei sokszínű, minden művészeti ágat felölelő rendezvényekkel ebben az évben Esterházy Ferenc gróf, az utolsó főúri zeneszerző előtt tisztelegnek a szervezők. Kiemelték, hogy a fesztivál Dr. Szatmári Sarolta kezdeményezésére indult el. 

Lassan indult 

Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója köszöntőjében kicsit a tatai barokk korba repítette vissza a közönséget. Elmondása szerint hazánkban, a török elleni védekezés miatt hazánkban nem alakultak ki azok a főúri központok, amik a művészetet támogatták volna. Így a 18. században tudott a magyar művészet fejlődésnek indulni. Ennek kiemelkedő szereplői, támogatói voltak az Esterházyak, akik Tatát szemelték ki maguknak lakóhelyül. Nekik köszönhetően lendült fel a város építészeti, illetve kulturális élete. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában